Nem sokáig élvezhette a nyugdíjas éveket Kambodzsa hős aknakereső patkánya. Magawa, aki tényleg egy rágcsáló, egy afrikai óriás tasakospatkány, szolgálati ideje alatt tökélyre fejlesztette szaglását, amellyel könnyen megtalálta a földbe ásott aknákat.

Öt év alatt több mint 100 aknát és egyéb robbanószert talált meg, amelyekkel százak életét mentette meg. Magawa volt a belga kiképzők legsikeresebb aknavadásza, még azt is tökéletesen elsajátította, hogyan tud jelezni az embereknek az aknákról.

A Tanzániában született patkányt az APOPO belga nonprofit szervezet képezte ki aknák és más hadianyagok kiszimatolására.

 A tréning több évig tartott, de végül sikeres lett. 71 taposóaknát és 38 fel nem robbant lőszert szagolt ki az északnyugati Siem Reap város – Angkorvat ősi templomkomplexum – térségében.

Fotó: HANDOUT / AFP

2020-ban megkapta a PDSA arany medálját is, amelyet az életmentésben jeleskedő állatok kapják meg. Magawa volt a kitüntetés 77 éves történetében az első patkány, aki megkapta ezt.

Tavaly nyáron végül nyugdíjba vonult, de a pihenést nem sokáig élvezhette. Gondozói szerint nem látszott betegnek, utolsó napjait is boldogan, sok játékkal töltötte, a hétvégén viszont lelassult és többet aludt a szokásosnál. Később pedig minden érdeklődését elvesztette az étel iránt – olvasható a BBC riportjában.

Kambodzsában továbbra is nagy szükség van az aknakeresők munkájára, még több mint 6 millió éles robbanószer lehet a dél-ázsiai országban. A munkálatokhoz még a magyar állam is hozzájárul.