Állami gyászszertartáson helyezték végső nyugalomra a 90 éves korában elhunyt Desmond Tutu Nobel-békedíjas anglikán érseket, a dél-afrikai apartheid-ellenes küzdelem egyik vezéralakját szombaton a fokvárosi Szent György-katedrálisban.

Amikor sötétségben éltünk, fényt hozott nekünk

 – mondta az elhunytról Justin Welby, Canterbury érseke a gyászmisén vetített videóüzenetében.

Desmond Tutut az 1960-as években szentelték anglikán pappá, és 1984-ben ítélték neki a Nobel-békedíjat a dél-afrikai apartheid rendszerrel szembeni erőszakmentes ellenállásáért. Később őt nevezték ki Fokváros első fekete érsekévé.

Naomi Nontombi Tutu, Desmond Tutu érsek lánya beszél a résztvevőkhöz Tutu gyászmiséjén a fokvárosi Szent György-székesegyházban 2022. január 1-jén. 

Fotó: AFP / NIC BOTHMA

Az 1200 fő befogadására alkalmas Szent György-katedrálisba a koronavírus miatt elrendelt korlátozások következtében csak száz gyászolót engedtek be. Jelen volt Tutu érsek két lánya, Mpho és Nontombi Tutu, mindketten az anglikán egyház lelkészei, Mary Robinson korábbi ír köztársasági elnök, valamint Graca Machel, két néhai afrikai politikai vezető, Samora Machel mozambiki és Nelson Mandela dél-afrikai elnök özvegye.

Desmond Tutut saját kérésére a legegyszerűbb és legolcsóbb fenyőfakoporsóban ravatalozták fel, majd – szintén a végakaratának megfelelően – holttestét a katedrális harangjainak zúgása közepette elhamvasztották, földi maradványait a székesegyház kriptájában helyezték örök nyugalomra.