A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy az eddigi védettségi igazolványok február 15-től oltási igazolvánnyá alakulnak át, melyet azok kaphatnak meg, akiknek a második oltása óta nem telt el hat hónap, vagy felvette a harmadik oltást.

A 24.hu utánanézett, hogy amennyiben a változásokat a mai napon vezetnék be, hány ember veszítené el védettségi igazolását. A koronavírussal kapcsolatos kormányzati tájékoztató portál adatait figyelembe véve fél évvel ezelőtt, június 13-án 5,2 millióan voltak azok, akik megkapták a védőoltás mind a két adagját. A harmadik oltásokat felvevők száma pedig a legfrissebb, csütörtök reggeli adatok szerint 3,3 millió fő. 

Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Ez alapján a lap számítása szerint 1,9 millióan lehetnek azok, akik több mint fél éve vették fel a második oltást, de  még nem vették fel a harmadikat. Mivel a harmadik oltást négy hónappal a második után fel lehet venni, ezért ez a szám ennél magasabb is lehet, ráadásul tovább nőhet, azokkal, akik az elkövetkező időszakban futnak ki a második oltás utáni határidőből, hiszen időközben a kétszer oltottak száma 6 millió fölé emelkedett.

Elveszítik a védettségi igazolványt azok is, akik azt azért kapták meg, mert átestek a koronavírus-fertőzésen. Az ő számuk nem ismert. Ugyanakkor a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos jogok is folyamatosan változnak, jelenleg például a sportrendezvények, zenés-táncos események és a zárt téri vagy 500 fősnél nagyobb szabadtéri egyéb rendezvények látogatása igényli az igazolványt.