Megrohamozták a legnagyobb kazah város, Almati polgármesteri hivatalát a botokkal és fémrudakkal felfegyverkezett tüntetők szerdán, aki be is jutottak az épületbe – közölte az AFP francia hírügynökég.

A tüntetőket a rendőrség könnygázzal igyekezett visszaszorítani, ám ők áttörtek a kordonon. A Zakon.kz helyi internetes hírportálon közzétett videókon az épület előtt füst és kábítógránát-robbanások közepette gyülekező tömeg látható.

Az ostromot egy kazah blogger az Instagramon élőben közvetítette. A képeken látható volt, hogy lángokban áll Almati polgármesteri hivatala, és az épület közelében lövések hallatszanak.

Fotó: STRINGER / AFP

A kazahsztáni tiltakozások Zsanaozen városban vasárnap kezdődtek, miután az országban eltörölték a cseppfolyósított földgáz árplafonját, és emiatt jelentősen megemelkedett a benzin alternatívájaként használt autógáz (LPG) ára. A zavargások átterjedtek az ország több városára, köztük Almatira és vidéki településekre is.

Kaszim-Zsomart Tokajev elnök szerdán menesztette kormányát, és két régióban rendkívüli állapotot hirdetett. A Reuters szerint az összecsapásokba a nemzeti gárda és a hadsereg is bekapcsolódott.