Magyarországon sokkal több állatot szaporítanak, mint amennyi felelős gazda van, ez is oka, hogy a kóborrá váló állatok száma nem csökken. A gazdátlan állatok egyedszámának csökkentésére ivartalanítással van esély. 

Az Orpheus Állatvédő Egyesület 2022 első felében 300 állat ivartalanítását támogatja. Ennek köszönhetően több ezer potenciálisan túlszaporított állattal lesz kevesebb.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője kiemelte: évek óta szélmalomharcot vívnak az állatvédők a felelős állattartásért, sajnos legfőképpen falvakban, illetve városok külső területein szabadon szaporodhatnak az állatok. Az állatmenhelyek, a gyepmesteri telepek felelőtlen emberek miatt nehezen működnek. 2022 januártól az állatok szaporítása egyébként is büntethető cselekmény, így a kóborrá váló állatok számának csökkentése érdekében mindenkit az állatok ivartalanítására buzdítunk. 

Az alacsony jövedeleműek, nyugdíjasok, állataikat udvaron tartók kérhetik az ivartalanítási költségek támogatását. Jelentkezni 2022. február 20-ig 

  • a www.orpheus.hu üzenetküldő felületén (név, telefonszám, email cím megadásával),
  • vagy az Orpheus Állatvédő Egyesület, 6701 Szeged, PF: 929. címre, postai levélben (név, telefonszám, település megadásával) lehet.