A Hablány sétahajó dunai balesetének 78 dél-koreai károsultja nevében, személyiségi jogaik megsértéséből fakadó sérelemdíj megfizetése iránt élt perkeresettel még tavaly egy magyar ügyvédi iroda. 

A napokban kezdődik a polgári peres eljárás első része, a perfelvétel. A tét 4,3 milliárd forint 

– írja a Magyar Nemzet.

Perfelvétellel kezdődik meg a napokban a három évvel ezelőtti, 28 halálos áldozatot követelő dunai hajókatasztrófa ügyében a kártérítési polgári peres eljárás. A kilencszáz oldalas keresetlevélben összesen 4,3 milliárd forint sérelemdíj megfizetésének a megítélését kéri a Fővárosi Törvényszéktől a magyar Oppenheim Ügyvédi Iroda a Hableány-katasztrófa dél-koreai áldozatainak a hozzátartozói, valamint a hét túlélő nevében. 

A tragédiát okozó hajó tulajdonosa és a felborult jármű üzemeltetője is alperes lett.

Fotó: Czerkl Gábor

Az ügyvédi iroda által képviselt 78 távol-keleti felperessel szemben a Viking Sigyn tulajdonosa, a svájci bejegyzésű Viking River Cruises AG., valamint a Hableány üzemeltetője, a magyar Panoráma Deck Kft. az alperes. A keresetlevelében a két társaság egyetemleges felelősségének a kimondását kérik.

A kártérítési keresetlevél szóvá teszi, hogy a Hableány kormányállásából nem volt teljes körű kilátás a fedélzeti ponyva és a hajókémény miatt. A Hableány személyzetének a felelőssége egy pillanatra sem merült fel a büntetőeljárás során.

A portál emlékeztetett: a Hableány-katasztrófa ügyében nem csak az Oppenheim-iroda élt kártérítési igénnyel. A Panoráma Deck Kft. nevében szintén tavaly nyújtottak be keresetlevelet, amelyben a Viking River Cruises AG. felelősségének a megállapítását és többmilliárdos kártérítés megítélését kérték. A törvényszék ezt befogadta, de még nem kezdődött meg a perfelvétel. 

A Hableánnyal utazásokat szervező dél-koreai cég kétszázmillió dolláros kárigényt nyújtott be a norvég tulajdonú cégóriásnál.