A török ​​bíróság szombaton elrendelte Szedef Kabas, Törökországban ismert újságíró bebörtönzését Tayyip Erdogan elnök megsértésének vádjával – közölte a CNN Turk híre alapján a Reuters hírügynökség. 

A rendőrök hajnali 2 óra körül (GMT 23:00) vették őrizetbe Kabast, és először Isztambul főkapitányságára vitték, majd a város bíróságára szállították, ahol a bíróság a hivatalos letartóztatása mellett döntött – közölte a CNN.

Az állítólagos sértés egy palotával kapcsolatos közmondás formájában történt, amelyet Kabas egy ellenzéki televíziós csatornán és a Twitteren is kifejtett, elítélve a kormány tisztviselőit.

"Az elnöki hivatal becsülete országunk becsülete... Elítélem az elnökünk és hivatala ellen elkövetett vulgáris sértéseket" – írta a Twitteren Fahrettin Altun, a török ​​kommunikációs igazgatóság vezetője. Merdan Yanardag, a Tele 1 csatorna főszerkesztője, amely médiában Kabas kimondta véleményét, élesen bírálta a letartóztatást.

"Elfogadhatatlan, hogy éjjel kettőkor fogva tartották egy közmondás miatt" - írta a Twitteren. "Ez az eljárás kísérlet az újságírók, a média és a társadalom megfélemlítésére." - tette hozzá

Az elnök megsértéséről szóló törvény egy évtől négy évig terjedő börtönbüntetést von maga után. Tavaly októberben Európa legfelsőbb emberi jogi bírósága felszólította Törökországot, hogy változtassa meg a jogszabályt, miután kimondta, hogy egy az eljárást kezdeményező férfi törvény szerinti fogva tartása sérti a szólásszabadságát. Több ezer embert vádoltak meg és ítéltek el Erdogan megsértésének bűntette miatt az elmúlt hét évben, amióta miniszterelnökből elnökké vált.

Az Igazságügyi Minisztérium adatai szerint 2020-ban 31 297 nyomozás indult ezzel a váddal, 7 790 ügyben indult bírósági eljárás és 3 325 esetben született elmarasztalás. Ezek a számok valamivel alacsonyabbak voltak, mint az előző évben. 2014 óta, Erdogan elnökválasztása óta 160 169 nyomozás indult az elnök megsértése miatt, 35 507 ügyet indítottak és 12 881 ítélet született.