Az amerikai fellebbviteli bíróságon folytatódik a Pfizer, AstraZeneca és más gyógyszergyártók ellen indított per, mely azzal vádolja 

a cégek és az iraki egészségügyi minisztérium közötti szerződéseket, hogy azok terrorista csoportok finanszírozásához járultak hozzá 

– írja a Reuters.

A felperesek szerint 

a Hezbollah által támogatott Dzsajs al-Mahdi csoport ellenőrizte az iraki egészségügyi minisztériumot, és a 21 alperes amerikai és európai gyógyászati eszközöket és gyógyszereket gyártó vállalat szerződések megszerzése céljából vesztegetési pénzeket fizetett.

Fotó: HAZEM BADER / AFP

Öt vállalat – az AstraZeneca, a GE Healthcare USA Holding, a Johnson & Johnson, a Pfizer és a Hoffmann-La Roche – közösen kiadott közleménye szerint az ügy be fogja mutatni, hogy a cégek semmilyen formában nem felelősek a történtekért. Az eljárást a Washington D. C.-ben található fellebbviteli bíróság támasztotta fel, miután egy szövetségi bíró 2020-ban már megszüntette az eljárást.

A cégek által megbízott ügyvédek a fellebbviteli bíróság előtt azzal érveltek, hogy a vállalatok életmentő mellrákkezeléseket, vérzékenység elleni injekciókat, ultrahang- és EKG-gépeket és egyéb orvosi eszközöket biztosítottak Irak számára, miután az Egyesült Államok eltávolította Szaddám Huszeint az ország éléről. Egy szeptemberi ülésen a cégek nevében fellépő ügyvéd elmondta, hogy egy esetleges elítélő nyilatkozat negatívan hatna a zűrös régiókban gyakran a kormány kérésére működő vállalatok és civil szervezetek tevékenységére.