A pozitív koronavírus-tesztet követő izoláció időtartamának csökkentése hétről öt napra segíthet a betegszabadságok miatt megritkult brit munkahelyeken az ország oktatási minisztere, Nadhim Zahawi vasárnapi szavai szerint – írja a Reuters.

A koronavírus rendkívüli sebességgel terjedő omikron variánsa továbbra is rekordszámú új fertőzést produkál a szigetországban, így számos üzletet, kórházat vagy iskolát érint negatívan a betegséggel járó izoláció, ami csökkentett dolgozói létszámot eredményez. A múlt hónapban a hasonló cipőben járó Egyesült Államok járványügyi hivatala (CDC) is csökkentette a tünetmentes fertőzöttek számára javasolt karantén idejét, 10 napról 5 napra.

Fotó: WIktor Szymanowicz/NurPhoto / NurPhoto via AFP

A Sky Newsnak nyilatkozó politikus ugyanakkor elmondta azt is, hogy a tudományos javaslatokat is figyelembe kell venni, ugyanakkor a lépés biztosan segítene az iskolákra és más kritikus munkahelyekre nehezedő nyomás enyhítésében. Hozzátette, hogy az ország egészségbiztosítási ügynöksége felülvizsgálja a javasolt izoláció időtartamát és a kormány mindent megtesz azért, hogy a végsőkig feszített egészségügyi ellátás működőképes maradjon az elkövetkező pár rázós héten.

Szombaton a koronavírus áldozatainak hivatalos száma átlépte a 150 ezres határt, ami arra késztette az ország miniszterelnökét, Boris Johnsont, hogy újfent az oltás felvételére biztassa a lakosságot.

Zahawi a jövőre nézve reményét fejezti ki, hogy Nagy-Britannia lesz az első ország, ami megtanul együtt élni a coviddal, miután az pandémiából endémiává szelídül. A politikus cáfolta a Sunday Timesban megjelent elképzeléseket arról, hogy a kormány az ingyenes koronavírus-tesztek kínálatának megszüntetését tervezi. Hasonló elképzelésekről a Reuters is írt tavaly októberben.