Több nemzetközi légitársaság bejelentette, hogy szerdától törölte járatait egyes amerikai repülőterekre, mivel attól tartanak, hogy az ott kiépített 5G-hálózatok megzavarhatják a repülőgépek kritikusan fontos berendezéseit.

Fotó: Jászai Csaba

Az Interfax amerikai forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy

az Emirates Airlines, az Air India, az All Nippon Airways és a Japan Airlines már törölte számos járatát.

Az Emirates Airlines például kilenc amerikai város repülőterére függesztette fel járatait: Boston, Chicago, Fort Worth (Dallas), Houston, Miami, Newark, Orlando, San Francisco és Seattle.

Szorosan együttműködünk a repülőgépgyártókkal és az illetékes hatóságokkal az üzemeltetési problémák megoldása érdekében, és várjuk, hogy a lehető leghamarabb újraindíthassuk járatainkat az Egyesült Államokba

– áll az Emirates Airlines közleményében.

Az Air India azt közölte, hogy felfüggeszti az Újdelhi és San Francisco, Chicago, illetve a New York-i JFK, továbbá a Mumbai–Newark közötti járatait. Az All Nippon Airways és a Japan Airlines pedig tájékoztatott, hogy törölt egyes, Boeing 777-es repülőgépekkel kiszolgált egyesült államokbeli járatokat, ezek közül azonban néhányat sikerült megmenteni azáltal, hogy a repülőgépeket Boeing 787-esekkel váltották fel.

Előzőleg a nagy amerikai polgári és teherforgalmi légitársaságok vezetői levélben figyelmeztették az illetékes kormányzati intézményeket arra, hogy az AT&T és a Verizon távközlési cégek C-Band frekvenciasávot elfoglaló ötödik generációs (5G) mobilhálózati infrastruktúrája szerdán esedékes üzembe helyezése komoly zavarokat okozhat a polgári légi közlekedésben.