Az európai kormányok által a koronavírus-járvány ellen hozott intézkedések és oltási politika ellen tiltakoznak tüntetők Brüsszelben január 23-án. A belga kormány január 21-én koronavírus-járványbarométert vezetett be, amely nyomon követi a pandémia alakulását Belgiumban. A barométeren három szín - a sárga, a narancssárga és a vörös - jelzi majd, hogy az adott időszakban mennyire súlyos a járvány, és milyen intézkedéseket kell hozni a különböző ágazatokban.

A hét végén több nyugat-európai országban is tüntettek hasonló okokból. Anémetországi Stuttgartban és Offenbachban több mint ezren vonultak az utcákra, hogy tiltakozzanak a korlátozások ellen. Stuttgartban a demonstrálók megálltak a Südwestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati műsorszóró épülete előtt, bírálva azt, ahogy a sajtó a világjárványról tudósít.

Fotó: Geert Vanden Wijngaert / MTI

Az északi Schwerin városban a nagyjából 1200, a korlátozások ellen tüntető mellett néhány ellentüntető is megjelent. További megmozdulásokat tartottak még Hamburgban, Düsseldorfban, Chemnitzben, Lipcsében, Drezdában és Freiburgban is. 

Párizsban és más francia városokban több százan tiltakoztak a hétfőtől bevezetendő oltottsági igazolás ellen. A 16 éven felüliek számára hétfőtől kötelező bemutatni a - három vakcinával érvényes - oltottsági igazolást az ötven főnél több embert fogadó nyilvános helyeken, sportlétesítményekben, kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben, vendéglátóhelyeken, hotelekben, vonatokon, távolsági buszokon, belföldi repülőjáratokon. 

A svéd fővárosban, Stockholmban is mintegy 3 ezren, Göteborgban, a második legnagyobb svéd városban pedig ezren tüntettek az oltási igazolás ellen, amelyet az 50 fősnél nagyobb rendezvényeken kötelező felmutatni. Helsinki belvárosában is 4 ezer ember vonult fel békésen tiltakozva az ellen, hogy a járvány miatt korlátozzák a rendezvények megtartását és az éttermek szolgáltatásait.