Bill Pascrell, New Jersey-i demokrata képviselő e két iskolának levelet is küldött, amelyben tájékoztatást kért a Miami Egyetem jelenlegi vezetőedzőjének, Mario Cristobal 89 millió dolláros szerződéséről és a Michigan State University edzőjének, Mel Tucker 95 millió dolláros fizetési csomagjáról — írja a Bloomberg.

Pascrell a Miaminak és az MSU-nak küldött leveleiben azt kifogásolta, hogy az edzők fizetései aránytalanul magas a diákok és sportolók juttatásaival szemben.

 Aggályát fejezte ki amiatt, hogy a több millió dolláros szerződések ütköznek az adómentes státuszukkal, és megkérdőjelezte, hogy ezek a kompenzációs csomagok kedveznének az iskola oktatási küldetésének és a diákoknak.

Ez már a második levél, amelyet Pascrell az elmúlt hetekben küldött. A múlt hónapban a Louisiana State University és a University of Southern California tisztviselőitől kért tájékoztatást a nemrég felvett vezető futballedzők, Brian Kelly és Lincoln Riley fizetéséről.

Fotó: J. DAVID AKE / AFP

A kongresszus az elmúlt években igyekezett csökkenteni a magasan fizetett sportedzők fizetését. 

Többek között Donald Trump korábbi elnök hozott 2017-ben az adótörvényt módosító rendelkezést, amely jövedelemadót vetett ki egy nonprofit szervezet öt legjobban fizetett, évi 1 millió dollárt vagy annál többet kereső alkalmazottjára. Ez számos elit egyetemi kosárlabda- és futballedzőt érint, de az amerikai adótörvény (IRS-kód) 501. szakasza szerinti valamennyi adómentes szervezetre is vonatkozik.

A 21 százalékos jövedelemadó azonban nem vonatkozik több állami főiskola alkalmazottjára, ezek az intézmények ugyanis kormányzati szervként adómentességet igényelhetnek. Pascrell arra kérte az egyetemeket, hogy február 14-ig válaszoljanak a kérdéseire.