Ukrajnában várhatóan február közepén tetőzik a koronavírus-járvány mostani, legújabb hulláma – közölte újságírókkal Viktor Ljasko egészségügyi miniszter. 

A nyugat-ukrajnai Lviv városban egyre több gyermek betegszik meg, a számukra kijelölt kórház már telítődött, ezért újabb intézményt nyitottak meg koronavírus-fertőzött kiskorúak fogadására. Erre eddig nem volt precedens a járvány két éve alatt. Mintegy tízezer beteg gyermek van jelenleg a városban, és több iskolában emiatt távoktatásra tértek át.  

Ezzel egy időben a felnőttek között messze nem olyan magas a kórházi ellátásra szorulók száma, 

pénteken 304 beteget ápoltak egészségügyi intézményben.

Egy pár elsétál a kijevi Szent-Szófia székesegyház előtt 2022. január 21-én. Fotó: NurPhoto via AFP

A szintén a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk megye viszont hétfőtől átkerül a járványhelyzet szerinti legszigorúbb korlátozásokkal járó vörös kategóriába.

A többi régió, beleértve a fővárost, Kijevet és Kárpátalját a jelenlegi legenyhébb sárga besorolásban van.

Ukrajnában a tömegrendezvényeket, bevásárlóközpontokat, kulturális és sportlétesítményeket a vörös kategóriában lévő régiókban csakis azok látogathatják, akik felvették a védőoltás mindkét dózisát, meggyógyultak vagy friss negatív PCR-teszttel rendelkeznek. 

A sárga besorolású régiókban ehhez elegendő az oltás első adagjának felvétele is. Az azonosított fertőzöttek száma Ukrajnában vasárnapra 15 444-gyel 3 857 455-re, az elhunytaké 86-tal 99 215-re, az aktív betegekké pedig több mint 13 ezerrel 175 332-re emelkedett. Az elmúlt napon 2774 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 14 457 249-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 698 589-en pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik, emlékeztető oltást eddig 203 445-en kaptak. Szombaton 38 861 embert oltottak be.