Szeretné megnehezíteni azoknak az életét Emmanuel Macron francia elnök, akik továbbra sem oltatták be magukat Franciaországban – írja a BBC.

Tényleg zaklatni szeretném őket, és ezt folytatni fogjuk a végsőkig

– fogalmazott a Le Parisiennek adott interjújában.

Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP

Politikai ellenfelei szerint azonban az általa használt nyelvezet nem méltó az elnökhöz. A politikus nyilatkozatára azután került sor, hogy a legújabb Covid-törvény elfogadását a kormány ellen összefogó képviselők elhalasztották a parlamentben.

A javaslat szerint az oltatlanokat a nyilvános terek nagy részéből kitiltanák, ám a várakozások szerint a héten törvénnyé válhat, noha ez felbőszítette az oltáselleneseket, és több képviselő is arról számolt be, hogy halálos fenyegetéseket kapott.

A Le Parisiennek adott interjújában Macron arról beszélt, hogy bár senkit nem akar az oltásra kényszeríteni, a szociális élet előtt álló lehetőségek korlátozásával rá tudja venni az oltásra az embereket.

Nem küldöm őket (az oltatlanokat) börtönbe, tehát azt kell nekik mondanunk, hogy január 15-től nem mehetsz étterembe. Nem mehetsz egy kávézóba, nem mehetsz színházba. Nem mehetsz moziba.

A politikus által zaklatásra használt szó igazából jóval durvább kifejezés, és erőteljes kritikákat váltott ki az ellenzéki politikusokból. A jobboldali republikánusok szenátusi vezetője szerint semmilyen egészségügyi vészhelyzet nem igazolja ezeket a szavakat, és Macron hiába állította, hogy megtanulta szeretni a franciákat, úgy néz ki, lenézi őket.

Fotó: MATHIEU THOMASSET / AFP

Az elnökválasztáson Macronnal szemben induló szélsőjobboldali Marine Le Pen szerint egy elnök nem fogalmazhat így, és Macron méltatlan a hivatalára. A baloldali Jean-Luc Melenchon szerint a szavak megdöbbentő vallomással érnek fel, és nyilvánvalóvá vált, hogy 

a védettség megkövetelése kollektív büntetés az egyéni szabadsággal szemben.

Egyébként Franciaországban az egyik legmagasabb a beoltottak aránya az Európai Unióban, a felnőtt lakosság több mint 90 százaléka van túl az oltáson, miután hónapokon keresztül a nyilvános helyszínek látogatását az oltottság igazolásához vagy negatív teszthez kötötték.

A kormány azonban az utóbbi lehetőséget szeretné eltörölni a még gyorsabban terjedő delta- és omikron-variánsok megjelenése miatt. Kedden az országban új csúcsot döntött az igazolt új fertőzöttek száma, miután 271 686 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust.

Macron még mindig nem jelentette be formális indulását az áprilisi elnökválasztáson, de az interjúban elmondta, hogy amint a közegészségügyi helyzet lehetővé teszi, világossá teszi pozícióját.