Amerikai kutatók szerint az 5-11 éves gyermekek szervezetében hamarabb csökkenhet a vakcina által nyújtott védelem

– írja a Reuters.

A tudósok továbbra sem vonják kétségbe a vakcina hatékonyságát, sőt megbízhatónak találták az omikron ellen, azt viszont megállapították, hogy ennél a korosztálynál gyorsabban csökkenhet az oltás nyújtotta ellenállóképesség a fertőzéssel szemben.

A még folyamatban lévő kutatás szerint a tavaly december közepén mért 68 százalékos védettségi szint idén januárra 12 százalékra csökkent az 5-11 éves gyermekek körében, míg a 12-17 évesek között ez arány 66 százalékról csak 51 százalékra esett vissza. Arról is van statisztika, hogy a kisebbeket 48 százalékos eredménnyel védte meg a vakcina a kórházba kerüléstől, a serdülőket pedig 73 százalékos hatékonysággal.

A szakértők szerint ezért kiemelten fontos továbbra is a maszkviselés és a higiéniai szabályok betartása, valamint azt is szükséges tovább vizsgálni, hogy milyen ütemben érdemes folytatni az oltást.

Fotó: Shutterstock

Az immunológusok arra is felhívják a figyelmet, hogy a kicsik harmad annyi dózist kapnak, mint a tinédzserek és a felnőttek. A Pfizer már tanulmányozza a háromfázisú vakcina adagolást a gyermekek számára; továbbá megerősítették, hogy azok a felnőttek is védettebbnek számítanak a koronavírus ellen, akik három oltást vettek fel.