A helyzetértékelési rendszerében problémák léphettek fel, ha a szövetség nem észleli az orosz csapatok visszatérését az állomáshelyükre – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán.

Fotó: Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

A szóvivő szerint Joe Biden amerikai elnök oroszokhoz intézett üzenete, amelyben kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem tekinti őket ellenségnek, imponálóbb lett volna, ha nem tartalmazott volna fenyegetéseket.

Peszkov hozzátette: nagyszerű lenne, ha Biden az ukránokhoz is üzenettel fordulna, amelyben azt kérné, hogy ne lőjenek egymásra. Peszkov szerint Putyin nem kíván üzenetet intézni az amerikai néphez.

Az ukrán beavatkozásokról is tárgyal a NATO

A védelmi miniszterek egyeztetésére online becsatlakozik az ukrán és a fehérorosz kolléga is.

Nem maradnak orosz katonák Fehéroroszországban

Az orosz–fehérorosz közös hadgyakorlat befejezése, február 20. után egyetlen orosz katona és orosz hadfelszerelés sem marad Fehéroroszország területén – erősítette meg szerdán Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter.

A tárcavezető a minszki sajtóértekezletén emlékeztetett: egybehangzóan így nyilatkozott korábban a fehérorosz védelmi minisztérium, Aljakszandr Lukasenka elnök, valamint az ország képviselői is az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) különböző rendezvényein.

A közös hadgyakorlatot előre eltervezték, célja az orosz–fehérorosz államszövetség erői és eszközei harckészültségének ellenőrzése. Teljesen indokolt, hogy a hadgyakorlatot Fehéroroszország területén tartják – jelentette ki a fehérorosz külügyminiszter.