Kétnapos ülés veszi kezdetét szerdán Brüsszelben, ahol a védelmi miniszterei tanácskoznak. A találkozóra az Ukrajna elleni orosz invázióval kapcsolatos aggodalmak árnyékában kerül sor – adta hírül a Foreign Brief.

Miközben az Egyesült Államok, Németország és Franciaország is próbál diplomáciai úton hatni az orosz elnökre, egyre több ország szólítja fel állampolgárait arra, hogy hagyják el Ukrajnát. A NATO nemrég mintegy 3000 amerikai katona Kelet-Európába telepítésével erősítette meg sorait a régióban.

Az Egyesült Államok további 8500 főt küldene az európai kontinensre, a NATO pedig egy új, többnemzetiségű fekete-tengeri harccsoport létrehozásáról is egyeztet, amivel ki tudná mutatni elkötelezettségét a kelet-európai tagállamok védelme mellett.

Fotó: NurPhoto

Bár korábban az Amerikai Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is elvetette a lehetőségét annak, hogy Ukrajna oldalán belépjen egy esetleges háborúba, a NATO kibervédelmi eszközökkel próbálja megakadályozni az oroszok zavarkeltő ténykedését.

Szakértők szerint Oroszország számottevő katonai megerősödésével rövid távon egyre valószínűbbnek tűnik egy ukrajnai invázió. Ennek a forgatókönyvnek a megvalósulása esetén az Egyesült Államok és az komoly szankciókkal válaszolna, amelyek várhatóan a nagy orosz bankokat, az oligarchákat, valamint a technológiai és védelmi iparágakat sújtanák. A szankciók célpontjai valószínűleg Oroszország SWIFT-hozzáférése, vagy az ország olaj- és gázipari exportja lennének.

Ukrajna esetleges Oroszország általi megszállása esetén a nyugati hatalmak katonai és pénzügyi támogatást adhatnak Ukrajnának.

Egy orosz katonai győzelem után Európába irányuló ukrán menekültválsággal, helyben pedig fegyveres felkelésekkel is számolni kell.

Az ukrán védelmi miniszter szerint az orosz fenyegetettség jelenlegi szintje összhangban van a várakozásokkal, nem tartalmaznak semmi váratlant – számolt be róla a The Guardian.

Olekszij Reznyikov hozzáfűzte, hogy csütörtökön virtuális találkozón egyeztet az valamennyi NATO-tagország védelmi miniszterével, ahol rajta kívül Fehéroroszország katonai attaséje is rész vesz majd.