Az Egyesült Államok és az Észak-atlanti Szerződés Szervezet (NATO) elutasítja, hogy kétoldalú megállapodást írjanak alá Európa biztonságáról Oroszországgal, és elutasítják azt az orosz követelést is, hogy bezárják az ajtót Ukrajna jövőbeni csatlakozása előtt az észak-atlanti szerződéshez. 

Ezek Moszkva fő követelései, hogy véget vessen az ukrajnai válságnak, 

amely az USA szerint fokozódhat és arra figyelmeztet, hogy fennáll a lehetősége annak, hogy Oroszország februárban katonai akciót indít Ukrajna ellen. Az EL PAÍS  által hozzáfért dokumentumok szerint 

Washington és az észak-atlanti szerződés szövetségesei az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben, a genfi stratégiai stabilitási párbeszéd keretében és a NATO-ban is próbálnak tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Fotó: EyePress / AFP

A szövetséges erők felajánlották, hogy 

tárgyalásokat folytatnának a lefegyverzésről és más biztonsági javaslatokról cserébe azért, hogy Oroszország visszavonja mintegy 100 ezer katonáját az ukrán határ környékéről.

Már műholdfelvételeken is látható az orosz csapatösszevonás

A Krím-félszigeten található táborban jelentősen megnőtt az épületek száma, hamarosan beköltözhetnek a katonák.

A közleményében kijelentette, hogy a „jelentős, indokolatlan és folyamatos az orosz katonai jelenlét” Ukrajnában és környékén, valamint Fehéroroszországban, ezért felszólítja Moszkvát „időben és tartósan mérsékelje” ezt a  helyzetet.

A dokumentumok szerint az amerikaiak javasolják

a rakéták, a nem stratégiai fegyverek és a nukleáris robbanófejek használatát is korlátozzák.

Az Egyesült Államok egy „átláthatósági mechanizmust” is kínál Oroszországnak, amely 

lehetővé tenné Moszkva számára, hogy ellenőrizze a Tomahawk cirkálórakétákat a NATO román és bolgár bázisain. 

A dokumentumok szerint a Biden-kormányzat nyitott a biztonság oszthatatlanságának koncepciójának megvitatására, míg a NATO nem.

Mindeközben  a lengyel nemzetvédelmi iroda vezetője bejelentette, hogy az Egyesült Államok napokon belül mintegy kétezer katonával erősítheti meg lengyelországi kontingensét.

Fotó: EyePress / AFP

Az amerikaiak kilátásba helyezték, hogy már a legközelebbi napokban 8500 katonát irányíthatnak át Kelet-Európába. Hozzánk az első fordulóban feltehetőleg mintegy kétezer katona érkezhet

 – számolt be a folyamatban lévő szövetségesi tárgyalásokról Pawel Soloch. Hozzátette, hogy a kelet-európai térségnek nyújtott amerikai támogatás két síkon történik: a katonák fizikai jelenlétén kívül működésbe hoznak olyan mechanizmusokat is, amelyek lehetővé teszik egy jelentősebb létszámú fegyveres alakulat átirányítását. Utalva a Boris Johnson brit és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő előző napi kijevi látogatásán bejelentett brit-lengyel-ukrán szövetség létrehozására, a tisztségviselő elmondta: az Egyesült Államok ehhez valószínűleg nem csatlakozik. Az orosz-ukrán feszültséggel kapcsolatban kiemelte a teljes NATO és az egységének fontosságát, a tagállamok egységes kiállását és a Moszkva elleni szankciók támogatását abban az esetben, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát.

Egyelőre nincs jele annak, hogy Oroszország elindítaná Ukrajna ellen a támadást, amelyre a nyugat szerint felkészült 

– jelentette ki Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter. 

Putyin az előző nap azzal vádolta meg a nyugatot, hogy 

szándékosan idéz elő olyan helyzetet, amelyben háborúba csalhatja Oroszországot, valamint megismételte azt a vádját, hogy a NATO Ukrajna felvételének szándékával figyelmen kívül hagyja Moszkva biztonsági aggályait. 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden bejelentette, hogy Putyin és Emmanuel Macron francia elnök belátható időn belül személyesen találkozik. Putyin és Macron pénteken és hétfőn telefonon beszélt egymással. Fő témájuk az Ukrajna körül kialakult helyzet és az Oroszország által igényelt biztonsági garanciacsomag állt.