Még mielőtt Vlagyimir Putyin elismerte volna Donbasz és Luhanszk függetlenségét, és felpörögtek volna a harci események, a CNN felmérést készített Oroszországban és Ukrajnában is a háborúval kapcsolatos kérdésekről.

Az orosz válaszadók kereken 50 százaléka szerint Oroszországnak joga van Ukrajna NATO-tagságát katonai erővel is megakadályozni, míg 25 százalék szerint nincs, további 25 százalék pedig nem volt képes állást foglalni a kérdésben. A két ország egyesítése céljából indított háborúval azonban már csak az oroszok  36 százaléka ért egyet, míg 43 százalék ellenzi a lépést. Ha azonban a kérdés úgy merül fel, hogy van-e Oroszországnak joga támadásba lendülni, ha fenyegetve érzi magát, ismét az oroszok 50 százaléka támogató álláspontra helyezkedik, és csak 23 százalék ellenzi ezt a lépést.

Fotó: SEFA KARACAN / AFP

A határ túloldalán az álláspontok ezzel szemben eléggé ellentétesek, így az ukránok 13 százaléka szerint van joga Oroszországnak a NATO-tagság ellen vagy az egyesítés érdekében támadni, míg a fenyegetés miatt csak 10 százalékuk tartja indokoltnak az orosz katonai fellépést. Mind a három esetben legalább 70 százalék az ellenkező álláspontra helyezkedik, 

70 százalék ellenzi a NATO-tagság és a fenyegetettségérzet miatti orosz támadást, és 73 százalék az országegyesítés miatti akciót.

Azt is megkérdezték a mind a két országban több mint 1000 ember véleményét vizsgáló felmérés készítői, hogy vajon hogyan indulhat el az összecsapás, illetve milyen módon oldódhat fel a feszültség a két ország között. Az orosz támadást az oroszok 13, az ukránok 42 százaléka tartotta valószínűnek, míg 75 és 45 százalék valószínűtlennek. A fordított esetet, tehát az ukrán támadást az oroszok 31 százaléka valószínűsítette, míg az ukránoknál ez az arány 13 százalék volt. 57 és 77 százalék azonban erre kevés esélyt adott. A feszültség békés feloldására az oroszok 65, az ukránok 43 százaléka látott nagyobb esélyt, míg 21 és 43 százalék szerint ennek kisebb a a valószínűsége. A 100 százalékhoz szükséges hiány azoknak az aránya, akik nem tudtak állást foglalni a kérdésben.

Azzal kapcsolatban, hogy a két nép valójában egynek számít-e, az oroszok 64, az ukránok 28 százaléka fogalmazott meg helyeslő álláspontot, 

míg 26 és 66 százalék tagadta az erről szóló állítást. Ennél azonban jóval kevesebben gondolják azt, hogy a két országból egyet kellene létrehozni, ezzel az oroszok 34, az ukránok 9 százaléka értett egyet, 54 és 85 százalék tiltakozott az állítások ellen. Végezetül az egykori Szovjetunióra az oroszok 71, az ukránok 34 százaléka gondol vissza pozitívan, míg 9 és 35 százalék negatívan ítéli meg a korszakot.