Hétfő reggel még úgy tűnt, rendeződhet a helyzet Ukrajna és Oroszország között, estére viszont olyan közel került a háború, mint talán még sosem. Moszkva ugyanis hivatalosan is elismerte a kelet-ukrajnai szakadár államokat, az évekkel ezelőtt önhatalmúlag kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokat, amellyel végképp begyújthatja a puskaporos hordót. 

Fotó: GENYA SAVILOV / AFP

Hétfőn napközben Oroszország többek között azzal is megvádolta Ukrajnát, hogy megsértette a határait és támadó alakulatok törtek be, akiket likvidáltak. Ezt azonban Kijev tagadja és Moszkva azóta sem mutatott be bizonyítékokat. 

Cikkünk a hétfői eseményekről szól, a keddi, legfrissebb hírekért látogasson el címlapunkra.

Orbán Viktor: Magyarország a közös EU-s álláspontot képviseli

07:10: Orbán Viktor az éjfél előtti percekben Facebook-oldalán közzétett posztjában elmondta, hogy hazánk része a közös Európai Uniós álláspontnak a kelet-ukrajnai helyzet kapcsán. 

Moszkva békefenntartókat küld a térségbe

22:40: Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította a védelmi miniszterét, hogy küldjön orosz békefenntartókat a hétfő este Moszkva által hivatalosan is elismert kelet-ukrajnai szakadár területekre. 

Kedden derülhetnek ki a részletek

22:30: Várhatóan kedden derülnek majd ki az által tervezett szankciókról részletek. Mark Rutte holland miniszterelnök szerint az EU-tagállamok megegyeztek egy sor szankcióban, amelyeket bevetnek majd azok ellen, akik „felelősek ezért a döntését” – idézte a Reuters Rutte szavait a holland tévéből. 

Tiltólistára kerülnek a szakadár államok

22:20: Joe Biden amerikai elnök kemény szankciókat vet ki az Oroszország által hivatalosan is elismert szakadár államokra, a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokra – közölte Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője. Ezekben szerepelni fog a két területtel való bármiféle és pénzügyi támogatási megállapodás tiltása az amerikai állampolgárok számára. Psaki kiemelte: ezek a rendeletek különállóak azoktól a súlyos gazdasági szankcióktól, amelyeken az Egyesült Államok a szövetségeseivel dolgozik és amelyet akkor vetnek be, ha Oroszország inváziót indít Ukrajna ellen. 

Macron összehívja az ENSZ biztonsági tanácsát

22:15: Emmanuel Macron francia elnök az ENSZ biztonsági tanácsának összehívását kezdeményezte az orosz döntés után. A francia elnök szerint Moszkva megsértette Ukrajna területi egységét a szakadár államok elismerésével.  

Ez csak az első lépés volt

21:59: Az EU vezetői szerint a szakadár államok elismerése csak az első lépés lehetett arról a listáról, amelyre Oroszország készül. Várhatóan még továbbiak várhatók az orosz-ukrán konfliktusban – írja a Reuters. Az EU már dolgozik a kilátásba helyezett szankciók kidolgozásán. Nagy-Britannia ezeket várhatóan csak kedden jelenti be. Németország pedig arra szólította fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy vonja vissza a szakadár államok elismerését. 

Hamarosan reagál a Fehér Ház is

21:30: Hamarosan bejelentheti Washington is a válaszlépéseit az orosz döntésre, de azt már előre leszögezték, hogy törvénytelennek tartják a szakadár államok elismerését. Joe Biden amerikai elnök előtte még Emmanuel Macron francia államfővel és Olaf Scholz német kancellárral tárgyal telefonon. A Reuters szerint a szankciók között szerepelhet mindennemű kereskedelem tiltása a szakadár államokkal. 

Az EU beveti a szankciókat

21:18: Az Európai Unió szankciókat vet be Oroszország ellen, miután az elismerte független államokként a kelet-ukrajnai szakadár területeket. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Reuters szerint közös közleményt adott ki az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel. 

Agresszív lépés

21:14: Az agresszió jelének nevezte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Oroszország hétfő esti bejelentését, egyben azonnali válaszlépéseket sürgetett. 

 

Bidennel egyeztetett Zelenszkij

21:08: Joe Biden amerikai elnökkel egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonon azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalosan is elismerte független államként a kelet-ukrajnai szakadár területeket. Zelenszkij a Twitter-oldalán azt írta: hamarosan Boris Johnson brit miniszterelnökkel is beszélni fog. 

 

Johnson: Moszkva nemzetközi törvényeket sért

21:02: Boris Johnson brit miniszterelnök szerint Oroszország egyértelműen nemzetközi törvényeket sért azzal, hogy független államként ismeri el a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságokat – írja a Reuters brit hírügynökség. 

Sorban álltak a bankautomatáknál

20:45: Hosszú sorok alakultak ki hétfőn a kelet-ukrajnai szakadár államokban a bankautomatáknál. A közösségi oldalakon terjedő képek szerint rengetegen akartak felvenni készpénzt a számláikról. 

Putyin súlyos szavai: történelemleckét ad az ukránoknak

20:24: Ukrajna önálló államiságát is kétségbe vonta Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő esti televíziós beszédében. A szakadár ukrán területeket „ősi orosz földnek” nevezte, Ukrajnát pedig az orosz történelem szerves részének. Erről ebben a cikkünkben olvashat bővebben. A Financial Times moszkvai tudósítója egyenesen háborús beszédnek nevezte Putyin szavait. 

Újabb katonák haltak meg

20:17: Újabb két ukrán katona vesztette életét, és négy megsebesült hétfőn a Donyec-medencei fegyveres konfliktus övezetében - számolt be hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportál az egyesített erők parancsnokságára és az országos rendőrségre hivatkozva. A parancsnokság jelentése szerint hétfőn, kijevi idő szerint délután öt óráig 54-szer sértették meg az „orosz megszálló erők” a tűzszünetet, ebből 45-ször a minszki megállapodásokban tiltott nehézfegyverekkel. A két elesett katonáról az országos rendőrség adott hírt, közleményük szerint a Donyeck megyei Zajceve települést ért tüzérségi támadásban vesztették életüket. A négy sérült katona az ukrán hadműveleti parancsnokság szerint lövedékek repeszeitől szenvedett különböző fokú sérüléseket.

Elítélendő lépés

20:10: Elítélendő lépés lenne, ha Oroszország elismerné a kelet-ukrajnai szakadár régiókat - jelentette ki hétfőn Michael Carpenter, az Egyesült Államoknak az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez (EBESZ) akkreditált nagykövete. A szervezet állandó tanácsa hétfőn rendkívüli ülést tartott Bécsben az ukrajnai válság miatt. „Amennyiben erre sor kerülne, ez ismét a szabályokon alapuló nemzetközi rend felforgatását jelentené erőszak fenyegetésével. Ez, kedves kollégáim, sajnálatos és elítélendő. Mindannyiunknak el kell ítélnünk ezt” – hangoztatta Carpenter a tanácskozáson.

Németország tiltakozik

19:44: Olaf Scholz német kancellár hétfőn telefonon tiltakozott Vlagyimir Putyin orosz elnöknél, amiért Oroszország a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek függetlenségének elismerését tervezi, és felszólította, hogy vonja vissza az orosz csapatokat az ukrán határ térségéből. Steffen Hebestreit kormányszóvivő közleménye szerint a kancellár és az orosz államfő délutáni megbeszélése az Ukrajnában és térségében kialakult helyzetről, valamint az orosz-ukrán és a fehérorosz-ukrán határon történt orosz csapatösszevonásról szólt.

Bevonulhatnak az oroszok

19:39: A BBC tudósítója szerint Oroszország a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság elismerésével bevonulhat a két államba katonáival. 

Putyin elismeri a szakadárokat

19:32: Elismeri a szakadár államokat független országokként Vlagyimir Putyin orosz elnök, brit sajtóértesülések szerint erről már tájékoztatta is Franciaország és Németország vezetőit. Ezzel a lépéssel az orosz elnök végképp a háború felé sodorhatja a térséget. 

Invázióra készülnek az oroszok Washington szerint

19:23: Oroszország „rendkívül erőszakos” invázióra készül Ukrajna ellen, és Moszkva célja, hogy „összezúzza” az ukrán népet - jelentette ki hétfőn az NBC amerikai televíziónak adott nyilatkozatában Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója.

Budapestre hivatkozik Ukrajna

19:20: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hivatalos megkeresést küldött az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tagállamaihoz azzal a kéréssel, hogy folytassanak azonnali konzultációkat az Ukrajna körül kialakult feszültség csökkentése érdekében. „Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nevében a budapesti memorandum 6. cikke alapján az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagállamaihoz hivatalos megkeresést küldtem, amelyben azonnali konzultációt kértem a feszültség csökkentését célzó sürgős intézkedésekről és gyakorlati lépésekről Ukrajna biztonságának szavatolása érdekében” - fogalmazott a miniszter.

Vlagyimir Putyin hamarosan nyilatkozik az orosz televízióban

19:17: "Vlagyimir Putyin nyilatkozata hamarosan" - jelentette a Russian-24 hírtelevízió a címlapján, kiderül, hogy a Kreml vezetője eldöntötte, elismeri-e vagy sem a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatista területeket. Az Európai Unió máris komoly szankciók bevetését ígérte, amennyiben Moszkva elismeri a szakadár államokat. Erről itt olvashat bővebben. 

Brutális veszteségeket okoz a háborús propaganda

18:11: Rosztiszlav Surma, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője azt nyilatkozta egy interjúban, hogy az orosz támadás veszélyének propagálása havonta 2-3 milliárd dollár kárt okoz az országnak.

Kiberháborúra készülnek

17:45: Az Egyesült Királyság bénító válaszlépéssel reagál majd egy esetleges orosz kibertámadásra. Az Independent című lap értesülései szerint a brit kormány kész bevetni saját hackereit, ha Oroszországból támadást érzékelnek a londoni számítógépes rendszerek ellen. 

Robbanások rázták meg Donyecket

17:27: Több nagy erejű robbanás rázta meg Donyeck belvárosát hétfő délután – jelentette a Reuters helyszínen tartózkodó tudósítója. A robbanások eredetéről egyelőre nem tudni. 

Ukrán csapatokról beszél Moszkva

17:14: Ukrajna komoly erőket vont össze a Donyec-medencei szakadár régiók mentén, és lehetséges, hogy erővel próbálja visszafoglalni ezeket a területeket – tájékoztatta hétfőn Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Vlagyimir Putyin elnököt a nemzetbiztonsági tanács ülésén. Sojgu azt állította, hogy az ukrán kormánycsapatok fokozzák a szakadár luhanszki és donyecki "népköztársaságok" tüzérségi támadását. A védelmi tárcavezető rendkívül veszélyesnek nevezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek azt a kijelentését, hogy vissza akarja állítani országának atomhatalmi státuszát.

Továbbra sincs bizonyíték

16:30: Továbbra sem szolgáltatott bizonyítékot az orosz hadsereg arra a hétfői állítására, mely szerint ukrán páncélosok átlépték volna az orosz határt és összecsaptak volna az orosz egységekkel. Mint ahogy a VG is megírta: Moszkvai vezetők azt állították, hogy több ukrán járművet kilőttek és öt támadót megöltek. Kijev természetesen rögtön cáfolta, hogy bármilyen ukrán egység lett volna a környéken és Oroszország semmilyen bizonyítékot nem mutatott be azóta sem, amely alátámasztaná az információt. A Twitteren kering egy videó, de ezen gyakorlatilag semmi sem történik, amely hasonlítana az oroszok által elmondottakra. 

Putyinon múlik a találkozó

16:13: Lehetséges a csúcstalálkozó megtartása Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök között az ukrajnai háború elkerülésére, de ahhoz, hogy megvalósuljon, az orosz félnek kell döntenie - jelezte hétfőn a francia elnöki hivatal. „A párbeszéd feltételei jelenleg megvannak. Lehetséges a csúcstalálkozó az érdekelt felek részvételével, és a találkozó napirendjének összeállítása” - közölte az Elysée-palota. „Most Putyinnak kell döntenie. Megvan rá a lehetőség” - tette hozzá az elnöki forrás, miután Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő úgy vélte, hogy korai még Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök csúcstalálkozójáról beszélni.

Elismerheti a szakadárokat Moszkva

16:06: Kénytelen lesz elismerni a kelet-ukrajnai szakadár államokat Oroszország, ha a helyzet nem javul a régióban. Erről beszélt a Reuters szerint a korábbi orosz elnök, Dmitrij Medvegyev. A jelenleg az orosz biztonsági tanács alelnöki pozícióját betöltő Medvegyev szerint az oroszok többsége támogatná az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok függetlenségét, hiszen a területeken 800 ezer orosz civil él. 

Az üzemanyagárak a fő gond, de az ukrán helyzet sem segít

15.38 Egyelőre nagyobb gondot jelent az üzemanyagár-emelkedés a légitársaságok számára, míg az ukrán zavargásokat kevésbé érzik a bőrükön, a konfliktus eszkalálódásával azonban ez gyorsan változhat.

Kuleba a Twitteren reagált

15:20: Az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba a Twitter-oldalán sietett leszögezni, mit nem csinált Ukrajna, amit épp az oroszok, vagy az oroszbarát szakadárok állítottak. Ezek szerint nem támadták meg Donyecket és Luhanszkot, nem küldtek szabotőröket az orosz határra, nem lőttek át Oroszországba. Leszögezte: Ukrajna nem is tervez semmi ilyesmit. 

Elismerést akarnak a szakadárok

15:12: A két szakadár kelet-ukrajnai terület, az önhatalmúan kikiáltott Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság vezetője is azt akarja, hogy Moszkva hivatalosan is ismerje el őket önálló államként. A Reuters hírügynökség szerint ezzel a lépéssel Vlagyimir Putyin orosz elnök legálisan küldhetne orosz katonákat a területre, arra hivatkozva, hogy megvédi újdonsült szövetségeseit az ukrán hadseregtől. 

10 ezer rubelt kapnak a menekültek

14:32: 10 ezer rubelt, nagyjából 40 ezer forintot ígért Vlagyimir Putyin orosz elnök minden egyes evakuáltnak. A Kelet-Ukrajnából kitelepített civilekről itt olvashat bővebben. 

Figyelmeztetett a moszkvai nagykövetség

14:21: Az Oroszországban található amerikai nagykövetség magyarázatot nyújtott az amerikai állampolgárok számára kiadott biztonsági figyelmeztetések kapcsán – jelenti a TASZSZ. Az amerikai külügyminisztérium az orosz médiában megjelent bombafenyegetésekkel indokolta az értesítés közzétételét.

Párbeszéd kell a békéhez

14:10: Magyarország célja és nemzetbiztonsági érdeke a béke hosszú távú megőrzése, ezért a Kelet-Európában kialakult konfliktussal összefüggésben Magyarország arra szólítja fel a világpolitika szereplőit, hogy folytassanak párbeszédet az érintett felekkel - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben az uniós Külügyi Tanács ülésének szünetében hétfőn az MTI cikke szerint. Szijjártó Péter a sajtótájékoztatóján magyar újságíróknak nyilatkozva kijelentette: Magyarország arra szólítja fel a világpolitika nagy szereplőit, hogy a provokálás, az erőfitogtatás és az üzengetés helyett térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz. A külgazdasági és külügyminiszter reményét fejezt ki, hogy az orosz és az amerikai diplomácia vezetője, Szergej Lavrov és Antony Blinken Genfben a hét folyamán tervezett tanácskozását követően a orosz és az amerikai elnök találkozója is létrejöhet. Magyarország ezt látja az egyetlen megoldásnak, ezt látja az egyetlen reménynek - emelte ki.

Nehéz eldönteni, ki mond igazat

14:07: Az orosz hadsereg állítja: visszavertek egy Ukrajnából érkező támadó alakulatot, öt ember meghalt az összecsapásban és több páncélost kilőttek. Kijev szerint viszont az egész hazugság, semmilyen ukrán alakulat nem tartózkodik a rosztovi régióban. Hasonlóan ellentmondásos támadásra már hetekkel ezelőtt felhívta a figyelmet az Egyesült Államok, amikor arról írtak: hadicsellel ránthatja be a háborúba Ukrajnát Moszkva. 

Kijev cáfol

14:00: Kijev határozottan tagadja, hogy bármilyen katonai egysége átlépte volna az orosz határt, mint ahogy azt Oroszország állítja. 

Moszkva szerint támadnak az ukránok

13:53: Ukrán páncélosok állítólag átlépték az orosz határt, öt katonát megöltek a védekező egységek – közölte a Reuters a TASZSZ orosz ügynökségre és más orosz forrásokra hivatkozva. Kijev egyelőre nem reagált a hírre. 

Fák mögé rejtett egységek

13:41: Újabb műholdfelvételek bizonyítják az orosz csapatok mozgását az ukrán határ mentén. A BBC is arról ír, hogy Belgorod és Valujki környékén is rengeteg új orosz egység jelent meg, többnyire a fák közé és mögé rejtve, de a műholdakról ki lehetett szúrni a mozgást. 

Rengeteget lőttek

12:40: Két nap alatt kétezer lövedéket lőttek ki az ukrán egységek a szakadár területekre – legalábbis ezt állítják a kelet-ukrajnai lázadók az orosz TASZSZ hírügynökségnek. Utoljára 2015-ben volt ilyen forró a helyzet az ukrán haderő és a szakadárok között. 

Törlik az ukrajnai járatokat

12:28: Sorra törlik az ukrán járataikat a nagy repülőtársaságok. Kijev közlekedési minisztere szerint hétfőn legalább 10 járatot töröltek, de állítása szerint a légifolyosó továbbra is biztonságos. A Lufthansa és a KLM sem indít már járatot Ukrajnába. Kedden az Air France gépei sem repülnek már Párizsból Kijevbe. 

Kijev is asztalhoz ülne

11:43: Üdvözölte Ukrajna a lehetséges Biden-Putyin találkozó ötletét, de egyben leszögezték: Kijev nélkül nem lehet rendezni a helyzetet. A Reutersnek egy magasrangú ukrán hivatalnok azt mondta: Kijev is részt akar venni a megbeszéléseken. 

60 ezer civilt telepítettek ki

11:35: Már több mint hatvanezer civilt telepítettek ki a szakadárok által uralt kelet-ukrajnai területekről – közölte Moszkva. Az evakuálás péntek éjjel kezdődött: a civileket buszokkal és vonattal szállítják Rosztov régióba, de ott már nem tudnak több embert befogadni. Éppen ezért sokakat Oroszország távolabbi területeire visznek vonatokkal. Az érintettek remélik, hogy nem tart sokáig kitelepítés és hamar visszatérhetnek majd otthonaikba. 

Orosz őrhelyet lőttek szét

11:05: Orosz források állítják: ukrán erők aknavetőkkel lőttek szét egy orosz őrhelyet, 150 méterre az orosz-ukrán határtól. A támadásnak nem voltak áldozatai – írja a Reuters. 

Megtolta a forintot Biden és Putyin, de még ne örüljünk

11:00: Erősödik az euró, adják a dollárt, mert csökkenti a világpiacon az orosz-ukrán válság gerjesztette félelmeket a hír, hogy Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni. Erről itt olvashat bővebben. 

Elvágnák Oroszországot a 21. századtól

10.55 Az USA megálmodta új gazdasági csodafegyverét Oroszország ellen, amivel Moszkvát gyakorlatilag lekapcsolnák a 21. századról. Az Európai Unió bízik benne, hogy a Kreml visszaül a tárgyalóasztalhoz, ha azonban ez nem történik meg, akkor az EU-nak is megvan a fegyvere – állítja Ursula von der Leyen.

Külügyminiszteri találkozó

10:50: Hétfőn találkozik a francia és az orosz külügyminiszter: a hírek szerint Jean-Yves Le Drian és Szergej Lavrov elsősorban az ukrán krízishelyzetről tárgyalnak majd. Franciaország kiemelten fontos szerepet játszik a válság rendezésében, hiszen a hírek szerint Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezte a Biden-Putyin találkozót is. 

Nincs megállapodás a találkozóról

10:25: A Kreml szerint valóban beszélhet majd egymással Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök, de egyelőre semmilyen részletben nem született döntés a két ország között a találkozót illetően. A megbeszélés lehet telefonos, vagy személyes is. 

Rosztov nem tud több embert befogadni

10:00: Nem tud több embert befogadni a rosztovi régió – írja a Twitteren a brit Telegraph helyszínen tartózkodó tudósítója. Ide érkeznek csaknem 1300 kilométer megtétele után tömegével a Donyeckről és környékéről kitelepített kelet-ukrajnai lakosok. 

Nincs halállista, állítják az oroszok

9:50: Moszkva nem írt halállistát, az egész csak Washingon újabb hazugsága – így reagált a Kreml arra a hírre, mely szerint Washington azt gyanítja: Moszkva összeírta azon ukrán vezetők nevét, akiket táborokba küldenének, vagy kivégeznének Kijev elfoglalása után. 

Szankciókat követel Kijev

9:40: Azonnali szankciókat követel az EU-tól Ukrajna. Az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba Brüsszelben tárgyal majd az uniós külügyminiszterekkel. Kuleba azt szeretné, ha az EU nem csak egy esetleges orosz invázió után vetne ki szankciókat, hanem már előre elrettentené ettől Moszkvát különböző intézkedésekkel – írja a Reuters. Josep Borrell, kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő egyelőre viszont csak annyit mondott: az Európai Unió támogatja a Washington és Oroszország között az ukrán helyzetről szóló további tárgyalások megszervezésére tett erőfeszítéseket.

Halállistát írhattak az oroszok

9:15: Halállistát írhattak össze Moszkvában, legalábbis a BBC értesülései szerint az Egyesült Államok erről tájékoztatta az ENSZ képviselőit. Washington szerint az oroszok Ukrajna lerohanása után magas rangú vezetőket gyűjtenének össze, akiket táborokba küldenének, vagy megkínoznának és ki is végeznének. 

Nem vonulnak vissza

9:09: Csak akkor vonulnak vissza az ukrán határról a Fehéroroszországban gyakorlatozó orosz és fehérorosz egységek, ha azt jónak látják – közölte a belarusz védelmi minisztérium. A hadgyakorlatot épp vasárnap hosszabbították meg. A Reuters szerint az egyik ok, amiért lefújnák a hadgyakorlatot az lenne, ha a visszahívná katonáit Európa keleti határáról. 

Szankciókat terveznek

7:28: A tervezett találkozó ellenére a Biden-kormányzat máris előkészületekbe kezdett, hogy egy esetleges inváziót azonnal szankcionáljanak. A Reuters brit hírügynökség értesülései szerint az egyik ilyen módszer az lenne, hogy az orosz bankokat levágnák az amerikai hálózatról, illetve orosz állampolgárokat és vállalatokat tennének tiltólistára, komoly pénzügyi problémákat okozva ezzel Moszkvának.