Legkevesebb öt orosz tank lépte át az orosz-ukrán határt Donyeck közelében hétfő éjjel, két másik páncélozott jármű pedig egészen a város területéig vonult – közölte a Reuters, hozzátéve, hogy a harci járműveken nem volt azonosító. Az Al Dzsazíra televízió videófelvételt is közzétett az első orosz hadoszlop bevonulásáról Kelet-Ukrajnába.

 

Elkezdődött az invázió

Elkezdődött Ukrajna inváziója 

– jelentette ki Sajid Javid kedd reggel. A brit egészségügyi miniszter közölte: ezzel egyértelművé vált, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az összecsapást választotta a párbeszéd helyett.  Javid megismételte: az Egyesült Királyság nem küld csapatokat Ukrajnába, de szankciókra készül Oroszországgal szemben.

Boris Johnson hétfő éjjel telefonon egyeztetett Vologyimir Zelenszkijjel. A brit miniszterelnök elítélte Putyin lépését, és kijelentette: a fejlemény nyomán működésképtelenné váltak a kelet-ukrajnai válság rendezését szolgáló minszki megállapodások és az egész minszki folyamat. Arról is tájékoztatta az ukrán elnököt, hogy a brit kormány már felvázolt olyan szankciókat, amelyek célkeresztjében az Ukrajna területi integritásának megsértéséért felelősök állnak, és ezek az intézkedések már kedden érvénybe lépnek.

A Downing Street tájékoztatása szerint Johnson és Zelenszkij egyetértett abban, hogy orosz invázió esetén a Nyugatnak támogatnia kell Ukrajnát, de továbbra is diplomáciai megoldásra kell törekedni "az utolsó lehetséges másodpercig".

A londoni miniszterelnöki hivatal közölte azt is, hogy a kormányfő elnökletével kedd kora reggel összeült a brit kormány különleges fejlemények idején ülésező, az adott helyzetnek megfelelően változó összetételű tanácskozó testülete (COBRA) a legújabb ukrajnai események megvitatására.