Az Egyesült Államok bezárja nagykövetségét az ukrán fővárosban, Kijevben 

– írja a The Wall Street Journal.

Az ukrán határon végrehajtott orosz csapatösszevonás miatt, a kijevi amerikai nagykövetség az ország elhagyására kérte dolgozóit.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a drasztikus lépést a nagykövetség munkatársainak védelmével indokolta egy esetleges orosz támadásra felkészülve. Vasárnap 56 dolgozó érkezett meg csomagjával a Washington melletti repülőtérre.

Megsemmisítik a munkaállomásokat, a hálózatot, a számítógépeket és a telefonokat is.

Ezek az intézkedések elfoglalás esetén is működésképtelenné teszik diplomáciailag az intézményt. 

Az elkötelezettségünk Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett rendíthetetlen

– fogalmazott Blinken, aki ezzel leszögezte, hogy továbbra is Ukrajna mellett állnak, azonban nekik is meg kell tenniük az óvintézkedéseket.

Az amerikai diplomaták egy kisebb csoportja Lviv-be helyezi át a székhelyét. Joe Biden amerikai elnök a múlt hét végén, arra kért minden amerikai állampolgárt, hogy azonnal hagyják el az országot. Az európaiak is menekülnek Ukrajnából. Egyre-másra érkeznek a figyelmeztetések: az európai államok külügyminisztériumai sürgetik állampolgáraikat, hogy haladéktalanul hagyják el Ukrajnát. Attól tartanak, hogy a diplomáciai erőfeszítések ellenére is háborús konfliktus alakulhat ki Oroszország és Ukrajna között.