A német külügyminisztérium felszólította az Ukrajnában tartózkodó német állampolgárokat, hogy csak akkor maradjanak az országban, ha az mindenképp szükséges.

Ha jelenleg Ukrajnában tartózkodik, győződjön meg arról, hogy a jelenléte feltétlenül szükséges-e, és amennyiben nem, azonnal hagyja el az országot

– olvasható a tárca felhívásában, amelyben azt írják: "nem kizárható", hogy Oroszország és Ukrajna között katonai konfliktus alakuljon ki.

Németország bezárta a donyecki konzulátusát – írja a DW. 

 

Figyelmeztetést tettek közzé a nyugat-európai és a balti államok 

A Der Spiegel hírportálján közölt beszámoló szerint az amerikai hírszerző szolgálatok minden eddiginél sürgetőbben figyelmeztették a NATO-szövetségeseket Oroszország Ukrajna elleni közelgő támadására. Pénteken a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és hadsereg is tájékoztatta a német kormányt és más NATO-tagállamokat, hogy új információik alapján már február 16-án, azaz jövő szerdán elindulhat a művelet. A diplomaták és katonák által tartott titkos tájékoztatókon leírták a többi között az orosz invázió konkrét útvonalait, valamint az egyes orosz egységeket és a rájuk bízott feladatokat.

Íme, a térkép: innen várják az orosz támadást az amerikai katonák

Az ukrán határ térségében felvonult orosz csapatok hatására megerősíti keleti határait az észak-atlanti szövetség. Ez azonban még mindig csak a töredéke az orosz oldalon felvonultatott haderőnek.

Németország mellett Litvánia is arra kérte állampolgárait, fontolják meg, jelenlétük szükséges-e az országban. Ha nem, hagyják el az országot. Litvánia ukrajnai követsége továbbra is ellátja feladatait, olvasható a vilniusi külügy Reuters által idézett közleményében.  

Wopke Hoekstra, holland külügyminiszter felszólította országa Ukrajnában tartózkodó állampolgárait, hogy amint lehet, hagyják el az országot. A külügyminiszter közölte: az ukrajnai biztonsági helyzet alakulása miatt senkinek nem ajánlja, hogy odautazzon. 

Az amerikaiak is pakolnak

Közben az Egyesült Államok megkezdte diplomáciai szolgálatának leépítését Kijevben. A Reuters beszámolója szerint a nagykövetségről, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai irodájából is hazarendelték az ott dolgozók egy részét. A washingtoni külügyminisztérium tájékoztatása szerint a kijevi külképviseletük továbbra is ellátja feladatait. 

 

A hivatalos washingtoni állásfoglalás szerint nem az amerikai állampolgároknak nem ajánlják, hogy Ukrajnába utazzanak, az ott tartózkodókat pedig felszólítják, hogy azonnal hagyják el az országot a rendelkezésükre álló kereskedelmi vagy privát közlekedési eszközökkel. Hozzátették: nem küldenek katonákat a kimenekítésükra, ha katonai konfliktus tör ki az országban.

 

„Gyorsan elszabadulhat a pokol” – Ukrajna elhagyására szólított fel Biden

Felszólította az amerikai állampolgárokat Joe Biden elnök, hogy haladéktalanul hagyják el Ukrajnát, mert egyik pillanatról a másikra eszkalálódhat a helyzet – utalva ezzel az ukrán határon sorakozó orosz katonákra, akik a Nyugat szerint bármikor megindulhatnak Kijev irányába.

Korábban Japán, Ausztrália és az Egyesült Királyság is felszólította állampolgárait, hogy haladéktalanul hagyják el Ukrajnát. Londonból most újra üzentek az Ukrajnában tartózkodó briteknek. 

Ne számítsanak katonai evakuálásra, ha komolyabb konfliktus tör ki Oroszországgal

– jelentette ki szombaton a brit védelmi minisztérium fegyveres erőkért felelős államtitkára a Sky News brit kereskedelmi hírtelevízióban. James Heappey azt mondta: a brit állampolgároknak minden lehetséges módon, azonnal el kell hagyniuk Ukrajnát.

Az ukrán taktikai légierő egy gépe felszállás előtt a Mirgorod térségében, 2022 february 11-én. Az ukrán hadügyminisztérium hivatalos fotója.Fotó: AFP 

 

Izrael hazahívja diplomatái családjait 

Az Oroszország és Ukrajna közötti feszültség súlyosbodására hivatkozva az izraeli külügyminisztérium is bejelentette, hogy hazaszállítja Ukrajnából a kijevi diplomaták és követségi dolgozók családtagjait – írta a ynet péntek este. Emellett Jeruzsálem felszólította az izraeli állampolgárokat, hogy ne utazzanak Ukrajnába, és fontolják meg az országban maradásukat.

A lap szerint Izrael az Egyesült Államok azon állításai nyomán döntött, amelyek szerint Oroszország egyre több csapatot vont össze az ukrajnai határon a nyilvánosságra hozott új műhold-felvételek szerint.

Oroszország folytatja az egyeztetéseket

Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök szombaton telefonon beszél egymással – közölte újságírókkal a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője péntek este. A két ország külügyminiszterei is egyeztetnek egymással, a moszkvai külügyminisztérium megerősítette a TASZSZ orosz hírügynökségnek, hogy Blinken szombaton telefonbeszélgetésre hívta Lavrovot.

Blinken: Az Egyesült Államok készen áll a diplomáciára és az orosz támadásra is

Döntő ponthoz érkezik lassan az orosz-ukrán válság, de az Egyesült Államok minden lehetőségre készen áll.

Lavrov és Blinken legutóbb február 1-jén folytatott telefonbeszélgetést a Moszkva és Kijev közötti feszültségtől. Az amerikai külügy szerint a beszélgetés szakmai és meglehetősen őszinte volt, amire még a piacok is pozitívan reagáltak

Annalena Baerbock német külügyminiszter szombaton Egyiptomban járt, ahol arról is beszélt, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti válság fokozódik, minden forgatókönyvre fel kell készülni. Németország felszólította állampolgárait, hogy haladéktalanul hagyják el Ukrajnát.

Fotó: Khaled DESOUKI / AFP

 

Annalena Baerbock német külügyminiszter szombaton azt nyilatkozta: az Oroszország és Ukrajna közötti válság fokozódik, minden forgatókönyvre fel kell készülni. Németország minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy diplomáciai megoldást találjon. Olaf Scholz kancellár a jövő héten utazik Moszkvába, ahol Vlagyimir Putyin elnökkel találkozik.

Ben Wallace brit védelmi miniszter pénteken azt mondta, hogy az Ukrajnába kiképzési céllal küldött brit csapatok hamarosan visszatérnek.

Nem lesznek brit csapatok Ukrajnában, ha bármilyen konfliktus lesz Oroszországgal.

Komolyan veszi az orosz ígéreteket, de tetteket is szeretne látni a brit védelmi miniszter

Újabb nyugati politikus járt Moszkvában, hogy a támadás mellőzése mellett érveljen orosz kollégájának. Kérdéses persze, hogy mekkora sikerrel.