Ugyan hétfőn várhatóan tárgyalóasztalhoz ülnek a felek, hogy eldöntsék az orosz–ukrán háború sorsát, Moszkva időközben egy másik „megoldáson” is dolgozik. A brit Times című lap cikke szerint Vlagyimir Putyin a rettegett zsoldoscsapat, a Wagner-csoport brutális embereit küldte Ukrajnába egyetlen céllal: vadásszák le Volodomir Zelenszkij ukrán elnököt. 

A lap szerint Kijevben jelenleg is 

több mint 400 állig felfegyverzett orosz zsoldos próbál beszivárogni az ukrán erők közé, hogy minél közelebb jussanak Zelenszkijhez. 

A csapatot – amelyet Putyinhoz közel álló oligarchák állítottak fel – néhány hete repítette Kelet-Európába a vezetőség Afrikából. 

UFotó: Emilio Morenatti

Arról, hogy Kijevben vannak már a tagjaik, csak szombaton értesült az ukrán vezetés is, emiatt rendelték el a hosszabb kijárási tilalmat, és bejelentették: aki megszegi, azt orosz szabotőrnek tekintik. A csoport halállistáján még 23 másik magas rangú ukrán vezető is szerepel, köztük a Klicsko fivérek is.  

A Wagner-csoport állítólag Zelenszkijék mobiltelefonjait próbálja bemérni, hogy megtudják, merre tartózkodnak. Egyes hírek szerint a csapatot most leállították, amíg a hétfői tárgyalások zajlanak, de mások szerint éppen ellenkezőleg: 

a tárgyalás is csak elterelés, hogy azalatt szépen tovább kutassanak és végül likvidálják Zelenszkijt. 

Feltehetően a zsoldosokról tud Washington is, az Egyesült Államok ezért ajánlhatta fel Zelenszkijnek, hogy kimenekítik őt és családját, de az elnök erre nemet mondott.