Két rosszindulatú vesedaganatos beteg kezelését végezték el a Semmelweis Egyetem orvosai úgynevezett krioablációs eljárással, amely során a daganatszöveteket –40 Celsius-fokon roncsolják. Ennek a hazánkban elsőként alkalmazott eljárásnak az az előnye, hogy mivel a fagyasztás érzéstelenítő hatású is, így azok számára is elérhető, akiknél az altatás ellenjavallt – olvasható az egyetem pénteki közleményében.

A beavatkozásokra karácsony előtt, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájához tartozó Képalkotó Vezérelt Ablációs Központban (KVAK) került sor, egy 46 és egy 59 éves vesedaganatban szenvedő férfin. 

A műtétet követően másnap mindkét beteg otthonába távozott, így az ünnepeket már a családjukkal tölthették, és a februári kontrollvizsgálat eredménye is megnyugtató volt.

Krioablációs műtét a Képalkotó Vezérelt Ablációs Központban.

Fotó: Semmelweis Egyetem

Az extrém hideg szövetroncsoló és fájdalomcsillapító hatását ötvöző eljárás során a speciálisan kialakított kezelőtűt célzottan lehet eljuttatni a daganatos szövetbe, majd azt nagy nyomású argongáz segítségével –40 fokra hűteni. A beavatkozás során több fagyasztásból és olvasztásból álló ciklus zajlik le – közölte dr. Deák Pál Ákos egyetemi docens, a KVAK vezetője, akinek vezetésével hajtották végre a műtéteket.

Noha a krioablációt már használják néhány éve jóindulatú tumorok kezelésére, rosszindulatúak gyógyítására Magyarországon most alkalmazták első alkalommal. 

A központi idegrendszeri daganatok kivételével szinte minden tumor  – többek között tüdő-, csont-, máj-, mellékvese-, vese- és prosztatadaganat – kezelhető krioablációval. Az altatás szükségességét elkerülő műtét elsősorban az idősek, tüdőbetegek, szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, illetve más ok miatt nem altatható betegek számára nyújthat segítséget, melyet egyedi méltányosság alapján a társadalombiztosítás is finanszírozhat.