Halálos kimenetelő cápatámadás történt Sydneyben. Az ausztrál városban legutóbb 59 évvel ezelőtt történt ilyen tragédia – közölte a BBC. Az ausztrál hatóságok keresik azt a fehér cápát, amelyik elkövette a támadást.

A szerdai halálos támadás után a város legtöbb strandját csütörtökön lezárták, a fürdőzőket pedig kitiltották a vízből.

A hatóságok szerint a férfi áldozatot egy fehér cápa marcangolta szét a kelet-sydney-i Little Bay strandnál.

A hatóságok azonosították az áldozatot, a 35 éves Simon Nellist személyében. A férfi a parttól nem messze, a háborgó vízben úszott.

A cápatámadások szerencsére ritkának számítanak Sydneyben, köszönhetően többek között annak, hogy a város vizeiben már régóta használnak hálók és egyéb riasztó eszközöket.

Fotó: Muhammad Farooq / AFP

A gyilkos cápa megtalálása érdekében a hatóságok jet-skivel járőröztek egy 25 kilométeres tengerszakaszon a város keleti részén fekvő Bonditól a déli Cronulláig. A keresés során helikoptereket és drónokat is bevetettek.

A cápaszakértők a támadásról készített amatőr felvételek alapján a tengeri ragadozót legalább három méter hosszú fehér cápának becsülték.

Az esetnek több járókelő is szemtanúja volt, és kegyetlen támadásról számoltak be.

Az illető úszott, és hirtelen cápa jelent meg, és függőlegesen támadt rá

– számolt be a látottakról Kris Linto a Nine Newsnak.

Hallottunk egy kiáltást. Megfordultunk. Úgy nézett ki, mintha egy autó esett volna a vízbe, akkora volt a csobbanás. Aztán megláttuk a cápát

– tette hozzá.

Egy férfi arról számolt be, hogy épp a sziklákon horgászott, amikor észrevette, hogy az úszót a víz alá rántja a cápa.

Szörnyű volt. Reszkettem. Folyton hányok. Nagyon, nagyon felkavaró

– nyilatkozta az ABC ausztrál csatornának.

A hatóságoknak a támadás után két órával sikerült kiemelniük az áldozat testrészeit a vízből.

A terület képviselője, Michael Daley is arról számolt be, hogy a helyieket megrázta az eset. Elmondta, hogy az áldozat rendszeres látogató volt, szinte minden nap azon a szakaszon úszott.

A közeli vizeken jótékonysági úszóversenyt terveztek vasárnapra, azonban ezt a támadás után lemondták. A strandokat lezárták, a tenger szinte teljesen kiürült.

Néhány őrült szörfös még mindig kimegy a tengerre, és vállalja a kockázatot, de a legtöbben észreveszik a vészjelzést, és távol maradnak a víztől, amíg a cápák el nem tűnnek

– számolt be a helyzetről Karen Romalis helyi lakos a Reutersnek.

Ausztráliában évente átlagosan 20 cápatámadást regisztrálnak, főleg Új-Dél-Walesben és Nyugat-Ausztráliában. 2022-ben eddig négy cápatámadás történt az Australian Shark Attack File adatai alapján. 2021-ben két halálos kimenetelű cápatámadás volt Ausztráliában, 2020-ban pedig hét. Ezekre főleg a nyári hónapokban (ami a déli féltekén december, január és február) következnek be, mivel akkor több ember van a tengerben.

Egy héttel korábban Nyugat-Ausztráliában, Perthtől nem messze csapott le egy nagy fehér cápa. Akkor egy 20 éves nő volt a támadás áldozata, aki sokkal szerencsésebb volt. Bár a felsőtestét megharapta a ragadozó, végül sikerült kiúsznia a partra, ahonnan kórházba szállították – számolt be róla az Australia News.