Irreálisan súlyos büntetés várhat Eileen Gu olimpiai bajnok freestyle sízőre, Kína jelenlegi leghíresebb sportolójára, aki egy nappal a történelmi aranyérme előtt az Instagramon válaszolt egy kommentre 

– írja a Eurosport.

Börtönveszélyben az olimpiai bajnok címmel jelent meg több cikk is a nemzetközi sajtóban. A megnevezett bajnok a pekingi téli játékok egyik arca, az amerikai születésű, de kínai színekben versenyző Eileen Gu, aki február 8-án big airben győzött, kedden pedig slopestyle-ban ezüstérmes lett.

A 18 éves, modellként is ismert lánynak az Instagramon 1,1 millió követője van, és az egyik rajongója feltette az egyik posztja alatt a következő kérdést: 

Miért használhatod az Instagramot, miközben kínaiak milliói nem használhatják? Miért részesülsz kínai állampolgárként kivételezett bánásmódban? Ez nem igazságos! Tudnál harcolni azokért a honfitársaidért, akik nem használhatják szabadon az internetet?

Eileen Gu erre ezt válaszolta: 

Bárki használhat VPN-t, ráadásul teljesen ingyen le lehet tölteni az App Store-ból.

A VPN (virtuális magánhálózat) segítségével meg lehet kerülni az internetes cenzúrát, és az adott országban blokkolt oldalak is elérhetővé válnak. 

Fotó: AFP

Csakhogy Kínában a VPN-ek használata illegális, és a közelmúltban minden esetben börtönbüntetés lett a vége, akit ilyenen és egyéb, szoftverekkel való kereskedelmen rajtakaptak. A lányra eredményei miatt külön engedmények vonatkoznak az országban, de egyáltalán nem biztos, hogy az egy héttel ezelőtti, meggondolatlan hozzászólása következmények nélkül marad, pedig csak őszinte volt és segíteni akart.

A kínai cenzúra egyből lecsapott rá, a kommentet törölték, de a képernyőfotók felkerültek a kínaiak közösségi felületére, a Weibóra, ahol hamar felkapták a történetet, és egyre több helyen elterjedt.