Szerbia és Koszovó 2013-ban egyebek mellett a szerb kisebbségi önkormányzatok közösségének megalakításáról is megállapodott a két fél kapcsolatának rendezését célzó brüsszeli tárgyalások során, ez azonban azóta sem történt meg - emlékeztette Albin Kurti koszovói miniszterelnököt Miroslav Lajcák, az különleges megbízottja, valamint Gabriel Escobar, az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja szerdán.

Reményüknek adtak hangot, hogy a két fél között a nagyon közeli jövőben olyan megoldás születik, amely Belgrád és Pristina számára is elfogadható, és megnyugtató módon rendezi a kapcsolatot. Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, és ezt Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. A főként az ország északi részén élő, mintegy százezres szerb kisebbség nem fogadja el a koszovói kormány illetékességét, és Szerbiához tartozónak vallja magát.

Az Egyesült Államok támogatja Koszovó területi egységét és függetlenségét, a párbeszédben viszont a kapcsolat rendezési lehetőségeit kell megkeresni 

- fogalmazott Gabriel Escobar a pristinai sajtótájékoztatón. Miroslav Lajcák mindehhez hozzátette, hogy nem Koszovó státusát kell rendezni, hanem a kétoldalú kapcsolatokat kell rendbe hozni, hogy tovább tudjon lépni mindkét fél.

A szerb kisebbségi önkormányzatok közösségének megalakításáról Albin Kurti korábban azt mondta, hogy elődje ugyan belement egy ilyen megállapodásba, ő azonban nem hajlandó ezt teljesíteni, mert szerinte ez túl széleskörű autonómiát biztosítana a szerb nemzeti kisebbségnek az országban. A koszovói kormányfő szerint a szerb kisebbségnek már így is a legmagasabb fokú kisebbségi jogokat biztosítják. Albin Kurti emellett ismét Koszovó függetlenségének elismerésére szólította fel Szerbiát.

Az uniós és az amerikai különmegbízott szerint a szerb kisebbségi önkormányzatok semmiképpen sem tudnák aláásni Koszovó egységét és függetlenségét, csak meg kell találni a megfelelő modellt a kialakításukra. "Létezik egy általános elv, amely szerint mindent, amiben megállapodtak, át kell ültetni a gyakorlatba, és mindkét félnek ezt igyekszünk elmagyarázni. Az elmúlt években a kötelezettségek jelentős részét teljesítették, de továbbra és létezik egy lista, amely a meg nem valósított ígéreteket tartalmazza mind a két fél részéről" - részletezte Miroslav Lajcák.

Lajcák és Escobar szerda este Belgrádban tárgyal vezető politikusokkal a szerb-koszovói párbeszéd belgrádi vonatkozásairól.