Szétbontják a rotterdami De Hef híd közepét, hogy átférjen alatta Jeff Bezos luxusjachtja 

– írja a Fox Business.

A világ leggazdagabbjai közé tartozó üzletember óceánjáró körútra indul, és a híd akadályt jelentett a jachtjának. A 417 láb hosszú hajó nem férne át a híd alatt, amely 130 láb magas. A holland város azonban csak ideiglenesen engedélyezi a projektet, ugyanis egy történelmi jelentőségű, az ipari korszakra emlékeztető, 145 éves acélhídról van szó, amelyet a második világháború után is felújítottak. Az utolsó nagy rekonstrukció 2017-ben történt, akkor úgy vélekedtek, többé már nem nyúlnak a hídhoz, csak ha mindenképp szükséges. Ezt a forgatókönyvet írta felül Bezos terve.

Fotó: Shutterstock

A jachtot Hollandiában építik, az Oceanco vállalat készíti, ezért is olyan fontos pont ezen a hídon való átkelés. Az Y721 névre hallgató hajó lesz a legnagyobb vitorlás jacht, amelyet valaha az országban építettek. A városvezetés azt nyilatkozta, hogy a bontással járó költségeket a kivitelező finanszírozza, amelynek a Bezostól kapott szép summából még erre is futja. Abba viszont nem akartak beleegyezni, hogy félkészen szállítsák el a járművet, és máshol fejezzék be.

Jeff Bezos jachtjának értéke 485 millió dollár.

Rotterdamot Európa tengeri fővárosának is tarják. A hajógyártás és az ágazathoz tartozó tevékenység fontos bevételi forrása a helyi önkormányzatnak. Tavaly 77 százalékkel ugrott meg a luxusjachtok iránti kereslet.

Fotó: ALI BALLI