A veszélyeztetett fajok közé sorolta a koalákat pénteken Ausztália, miután az erszényesek élőhelyeit az aszály, az erdőtüzek és a fejlesztések jelentősen károsították – írja a CNN.

Fotó: PETER PARKS / AFP

Tudósok már régóta sürgetik az ikonikus állatok védelmét, mondván az élőhelyük védelme érdekében tett azonnali lépések nélkül a faj kihalhat. A koalák felvétele a veszélyeztetett fajok listájára kiemeli a faj előtt álló kihívásokat – olvasható az ország környezetvédelmi minisztere, Sussan Ley közleményében. A politikus szerint azonban lehetséges biztosítani az állatok jövőjét, és ebben a mostani döntés kulcsszerepet játszik.

Ley szerint New South Wales, Queensland és az Ausztrál Fővárosi Terület koaláinak változik a státusza, miután az ország az elmúlt 3 év alatt a populáció 30 százalékát elvesztette. Az Ausztrál Koala Alapítvány adatai szerint így a 2018-as 80 ezer helyett már csak 58 ezer él az állatból a kontinensen.

Fotó: WILLIAM WEST / AFP

A WWF kutatásai szerint a 2019 végén és 2020 elején tomboló erdőtüzek mintegy 60 ezret sebesítettek meg vagy pusztítottak el az erszényesekből, miután a lángok mintegy 170 ezer négyzetkilométeren (Magyarország területének majdnem a duplája) pusztítottak. Ráadásul a koalák kálváriája már az erdőtüzek előtt megkezdődött, az élőhelyeik mezőgazdasági, erdészeti, városi fejlesztési vagy épp bányászati fejlesztése miatt.