Lélegeztetőgépre került Vlagyimir Zsirinovszkij, az Oroszországi Liberális Demokrata Párt vezetője, akit koronavírus-fertőzéssel szállítottak kórházba. Az egészségügyi tárca közlése szerint a politikus állapota stabil.

A minisztérium megerősítette, hogy Zsirinovszkijt a moszkvai Központi Klinikai Kórházban kezelik. Tájékoztatása szerint a 75 éves pártvezetőt, akit a koronavírus omikron változata fertőzött meg, február 2-án szállították kórházba, ahol minden szükséges orvosi segítséget megkap.

A hivatalos közleményt megelőzően a politikus állapota élénk érdeklődést váltott ki az orosz sajtóban, ahol egymásnak ellentmondó értesülések is megjelentek. A hírportálok azt írják, hogy Zsirinovszkij állapota súlyos, válságos, amit kísérőbetegségek is súlyosbítanak. 

A pártvezetőnek kétoldali tüdőgyulladása van. Zsirinovszkij két hete betegedett meg, kezdetben enyhe tünetei voltak, de később súlyos szövődmények léptek fel nála.

Az orosz parlament alsóházi vezetéséhez közel álló forrása ugyanakkor valótlannak minősítette a Zsirinovszkij súlyos állapotáról szóló információkat. Az informátor szerint a politikus szerdán munkaügyi kérdéseket vitatott meg. December közepén Zsirinovszkij azt közölte, hogy újra beoltották a koronavírus ellen. 

Állítása szerint 2020 szeptembere óta hétszer kapott vakcinát.

Az orosz operatív törzs adatai szerint egyébként Oroszországban szerdára az igazolt fertőzöttek száma 183 103-mal 13 330 769-re, a halálos áldozatoké pedig 669-cel 337 390-re emelkedett. Kórházba egy nap leforgása alatt 20 178 embert szállítottak, 0,03 százalékkal kevesebbet, mint egy nappal korábban.