Az Atlanti-óceán középső részén tomboló Eunice vihart a jet-áramlat sodorta Európa irányába az Azori-szigetek felől – közölte a brit meteorológiai szolgálat, a Met Office. 

A viharnak már legalább kilenc halálos áldozata van

 – írja a Reuters.

Londonban egy nő meghalt, amikor az autóját összezúzta egy fa, Liverpoolban egy férfi vesztette életét, amikor járművét a repülő törmelék találta el. Hollandiában három ember halálát okozták a kidőlt fák, míg Belgiumban az erős szél egy kórház tetejére borított egy darut, egy brit férfi pedig meghalt, miután a hajójáról a vízbe sodorta a szél.

A brit fővárosban az erős szél az O2 Aréna fehér kupolás tetejét is megroncsolta. Az Eunice vihar áramkimaradást is okozott Nagy-Britanniában: Walesben több mint 100 ezer ember maradt áram nélkül, amikor vezetékek szakadtak le, és fák dőltek ki.

Porthcawl, Wales 2022. február 18-án. 

Fotó: Geoff Caddick / AFP

A Wight-szigeten 196 kilométer per órás széllökést mértek, ami a valaha mért legerősebb Angliában.

A Met Office közölte, hogy a vihar heves szelei Skandinávia és a kontinentális Európa északi része felé tartanak.

Néhány brit repülőtéren a széllökések annyira megzavarták a repülőgépeket, hogy a pilóták kénytelenek voltak megszakítani a leszállásukat. Eddig összesen 436 járatot töröltek az Egyesült Királyságban a rekorderejű szelek miatt.

Kompokat és vonatokat is töröltek az extrém időjárási körülmények miatt. A dél-angliai Kentben minden vonatot töröltek. A DFDS dán hajózási vállalat a Twitteren közölte, hogy a Dover és Calais közötti kompjáratai az erős szél miatt szünetelnek.