Péntek este óta több mint 61 ezer evakuált érkezett Oroszországba a donyecki térségből – írja a BBC.

Több órás utazás után, kimerülve érkeztek meg az oroszországi Taganrog kisvárosba a donbaszi régióból érkező evakuáltak. 

Nem tudják, hová viszik őket tovább, sokan kénytelen voltak családtagjaikat hátrahagyni, akiket nem engedtek el, mondván, maradniuk kell, hogy harcoljanak.

A menekültek egy része sportcsarnokban kapott ideiglenes menedéket, ahol tábori ágyakat állítottak fel az elszállásolásukra. Mások a vasútállomásra érkeztek. Sokan dühösek, mert a vonat, amelyre felszálltak, a több mint 1000 kilométerre lévő Nyizsnyij Novgorodba tart, és aggódnak, hogy, nem küldték volna őket ilyen messzire, ha hamarosan visszatérhetnének otthonukba. Itt adják át nekik a kitöltendő papírokat, hogy megkapják a 10 ezer rubelt, nagyjából 40 ezer forintot, amit Putyin elnök minden egyes evakuáltnak ígért. 

A donyecki térségből evakuáltak számára ideiglenesen felállított szálláshely az oroszországi Taganrogban. Fotó: MAKSIM BOGODVID / AFP

43 oroszországi régióban csaknem 400, mintegy 42 ezer ember befogadására kész ideiglenes szállásközpontot készítettek elő a donyecki és luhanszki térségből érkező menekültek számára 

– közölte hétfőn a TASZSZ hírügynökséggel az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálata. Hozzátették, hogy tartalékként további 149 ideiglenes szállásközpontot készítettek elő több mint 54 ezer ember számára. 

Eddig négy oroszországi régióban mintegy 10 ezer evakuáltat szállásoltak el, köztük több mint 4500 gyermeket. 

Tízezrek menekülnek Ukrajnából, miközben mindenki tárgyal mindenkivel

Több tízezren menekültek el Ukrajnából Oroszországba, miközben Emmanuel Macron az orosz és az ukrán elnökkel is tárgyal.

 

Borítókép forrása: ANDREY BORODULIN / AFP