Letilthatták több kutató tanulmányát is, amelyben arról értekeztek volna, hogy a világméretű pandémiát okozó koronavírus a kínai Vuhan városának laborjából szabadulhatott ki. Mint ismert: ez volt az a város, ahol hivatalosan először felbukkant az új koronavírus, amely azóta több mint 5,6 millió életet követelt világszerte.

A kérdéses vuhani labor nem először kerül a figyelem középpontjába, ám az eddigi vizsgálatok során egyszer sem sikerült bebizonyítani, hogy onnan indult volna el a járvány, még ha voltak is olyan jelek, amelyek erre utaltak.

Most a Fox News című amerikai híroldalnak szólaltak meg olyan kutatók, akik ezt a lehetőséget vizsgálták. A lapnak nyilatkozó ausztrál kutató, Nyikolaj Petrovszkij, a Flinders Egyetem tudósa szerint elképesztő ellenállásba ütköztek akkor, amikor felvetették, lehet, hogy a koronavírus mégis egy laborból származik.

Fotó: Kyodo News

A lapnak nem Petrovszkij nyilatkozott egyedül, izraeli, amerikai, ausztrál, német és brit kutatók is hasonló tapasztalatokról számoltak be.

Többeknek még azt is megtiltották, hogy tanulmányt közöljenek az esetről, egyáltalán föl sem vethették nyilvánosan a lehetőséget.

Van, aki szerint ez azért történhetett, hogy a közvéleményben ne alakuljon ki rossz vélemény a víruskutatókkal szemben. Sokakat egyenesen azzal vádoltak meg, összeesküvés-elméleteket gyártanak, ahelyett, hogy a tényleges munkájukat végeznék.

Az érintett tudósok szerint viszont az az igazán elkeserítő, hogy Kína és sok kollégájuk jóval nagyobb energiát fektetett és fektet a mai napig abba, hogy ne derülhessen ki a vírus eredete, ahelyett, hogy inkább nyilvánosságra hoznák ezeket, hogy a jövőben elkerülhetők legyenek hasonlóan súlyos világjárványok.