A jövendő Biden-Putyin találkozó híre javította a hangulatot a pénzügyi piacokon, kedvező hátteret teremtve a forintnak is. Emelkedtek a nyitásban az európai részvények és kötvényhozamok, és erősödött az euró a dollár ellenében. Az utóbbi általában jó jel a feltörekvő piaci devizák számára: a mi régiónkban az euró/dollár kereszt mozgásai legerőteljesebben a könnyen mozgó forintot és zlotyt szokták meglökni.

Fotó: Shutterstock

Most is ez történt. A dollár erősödött a hét végén, miután a kelet-ukrajnai Donbaszból érkező hírek ágyúzásról, bombákról és evakuálásról szóltak, olajat öntve a háborús félelmek tüzére. Az amerikai-orosz egyeztetés hírére azonban ma a zöldhasú egyharmad százalékkal 1,136 környékére gyengült az euró ellenében.

A forint és a zloty - amelyeket a korábbi erősödés után visszavetett a nemzetközi kockázatkerülés - óvatosabban mozdultak. A forint mintegy negyed százaléknyi teret nyert az euró ellenében 355,7 környékére erősödve a nyitásban, hogy aztán 356 környékén táncoljon a délelőtt első felében, tovább követve az euró/dollárt. Hasonló mértékben erősödött a zloty, 4,51 környékére, majd 4,52-re vonult vissza. A cseh korona ugyanakkor - amelyet nem ráztak meg különösebben a múlt heti Ukrajnai hírek, némi kacskaringózás után egy kicsit gyengült. Az orosz rubel - amelyet inkább a dollárhoz szoktak mérni- a zödhasú ellen fél százalékot erősödött, 76,95 környékére, pedig az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium némileg rontotta GDP-előrejelzését.

A Brent olaj határidős árfolyama 0,4 százalékkal 93,14 dollárra csökkent hordónként a Biden-Putyin tárgyalás keltette remények miatt, 

pedig a Rijádban összegyűlt arab olaj- és energiaminiszterek tegnap jelezték, hogy hogy nem látják értelmét annak, hogy tovább növeljék a fekete arany kitermelését.

Az orosz-ukrán válság hírei természetesen oda-vissza képesek mozgatni az árfolyamokat. A forint speciális helyzetben van abban a tekintetben, hogy kedden a kamatokról dönt a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, és az ilyen események környékén gyakran mozog szeszélyesen a forint, attól is függően, hogy a várakozásokhoz képest milyen döntés születik, milyen iránymutatással. A VG-nek nyilatkozó elemzők szerint kapkodásra nincs ok, de újabb szigorítás várható a jegybanki ülésen.

Ami az MNB-t illeti, az angol nyelvű Twitteren erőteljesen fut Matolcsy György elnök egy héttel ezelőtti írásának híre, amelyben azt javasolta, hogy az EU tiltsa be "a legtöbb új, a bitcoinhoz hasonló eszköz bányászatának gyakorlatát". 

Idei mélyponton az OTP-részvények

Folytatódik az esés a Budapesti Értéktőzsdén, pedig a pozitív nyitás láttán akár még pluszos napban is reménykedhettek a befektetők. Az esést a blue chipek közül az OTP vezeti, a nagybank papírjai közel 3 százalékkal zakóznak.