Az orosz inváziót követően csütörtökön lemondott orosz cégekben vállalt igazgatósági tagságáról Matteo Renzi egykori olasz, és Esko Aho egykori finn miniszterelnök – írja a Financial Times.

Renzi 2014 és 2016 között volt Olaszország miniszterelnöke, jelenleg az Italia Viva színeiben szenátor, és a Delimobil igazgatóságában foglalt helyet. Ez Oroszország legnagyobb autómegosztó szolgáltatása, és az egykori olasz vezető lemondása azonnali hatályú. Ugyancsak megvált igazgatósági tagságától Aho is, aki a kilencvenes évek elején vezette Finnországot, és a legnagyobb orosz bank, a Sberbank vezetőségében foglalt helyet. 

Fotó: AFP

A két egykori miniszterelnök döntése éles kontrasztban áll az olyan, különböző orosz cégek vezetőségében helyet foglaló visszavonult európai politikusokkal, mint a Rosznyeft igazgatóságában helyet foglaló volt német kancellár Gerhard Schröder, a volt francia miniszterelnök, vegyipari Sibur igazgatóságában ülő François Fillon vagy épp az egykori osztrák kancellár Christian Kern, aki egy vasúti cég igazgatótanácsának tagja, míg a volt osztrák külügyminiszter Karin Kneissl Schröderhez hasonlóan a Rosznyeft igazgatótanácsában ül.