Az ukrán állami nukleáris vállalat, az Energoatom cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint az orosz erők átvették az irányítást a zaporizzsja atomerőmű felett, amely Európa legnagyobb atomerőműve – derül ki az Interfax Ukraine hírügynökség jelentéséből

A zaporizzsjai Atomerőmű teljes mértékben Ukrajna ellenőrzése alatt áll, és stabilan működik, ellátva az országot árammal

 – közölte a vállalat. Az ukrán atomenergetikai vállalat elmondása szerint jelenleg mind a négy atomerőmű Ukrajna ellenőrzése alatt áll, és normálisan működnek. 

Az Energoatom minden szükséges intézkedést megtesz az atomerőművek védelme érdekében 

– közölte a vállalat.

Az orosz védelmi minisztérium korábban azt állította, hogy az orosz hadsereg átvette az irányítást az atomerőmű, valamint Enerhodar és Bergyanszk városa felett a Zaporizzzsja régióban. Azt is állították korábban, hogy az erőmű működése a megszokott módon folytatódott, hozzátéve, hogy az orosz légierő Ukrajna egész területe felett is megszerezte az ellenőrzést. 

Fotó: Future Publishing / Getty Images

Ukrajnában négy atomerőmű van, összesen 15 atomreaktorral működnek. A zaporizzsjai, a rivnei, a hmelnickiji és a dél-ukrajnai erőművek az ország energiaellátásának 52 százalékát biztosítják. A zaporizzsjai a legnagyobb, egyben legrosszabb állapotú atomerőmű Európában. 

Orosz légideszantosok csütörtökön teljes ellenőrzésük alá vonták a csernobili atomerőmű körüli területet. Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy az atomerőmű környezetében a háttérsugárzás normális, az erőmű személyzete továbbra is a szokásos rend szerint látja el a létesítmény fenntartásait, és figyelemmel kíséri a radioaktivitás helyzetét.

Konasenkov tájékoztatása szerint az atomerőmű őrségével megállapodás született az erőműegységek és a szarkofág őrzéséről.