A Kreml szóvivőjének több családtagját, Viktor Vekszelberg milliárdost és 12 orosz képviselőt is büntetőintézkedésekkel sújtott az Egyesült Államok helyi idő szerint pénteken Oroszország Ukrajnában indított háborúja miatt.

Az amerikai pénzügyminisztérium bejelentése szerint a frissen szankcionáltak között van a VTB bank vezetőségének 10 tagja és Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő felesége és két felnőtt fia is, akik Washington szerint luxuséletmódot folytattak. Magát Peszkovot már a múlt héten, egy korábbi intézkedéscsomag érvényesítésével szankciókkal sújtották.

Fotó: Sergey Guneev / Sputnik / AFP

Janet Yellen miniszter közleményében kiemelte, hogy a tárca kitart azon álláspontja mellett, hogy az orosz tisztségviselőknek felelniük kell, amiért lehetővé tették (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) igazságtalan és kiprovokálatlan háborúját Ukrajnában.

Az érintettek egyebek között nem férhetnek hozzá az Egyesült Államokban lévő vagyonukhoz.

Az amerikai külügyminisztérium azt jelentette be, hogy büntetőintézkedésekkel sújtották a Novikombank vezetőségének négy tagját, az ABR céget és több vezetőjét, továbbá Vlagyimir Knjaginyint, Szentpétervár alkormányzóját. Az érintett képviselők között van Vjacseszlav Vologyin, az Állami Duma elnöke is.

A képviselőket elsősorban azért bünteti Washington, mert február közepén a dumában megszavazták azt a határozatot, amely megnyitotta az utat a két kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadár régió függetlenségének orosz elismeréséhez és a február 24-én kirobbantott háborúhoz.

Washington szankciókat szabott ki három további orosz cégre és két orosz állampolgárra amiatt, hogy segítettek Észak-Koreának a rakétaprogramjához szükséges beszerzésekben. Az Apollón, a Zeel_M és az RK Briz vállalatokról és velük kapcsolatban álló két vlagyivosztoki lakosról van szó.

Az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség tagjai a nemzetközi szabályok súlyos megsértésének tartják az észak-koreai rakétaindításokat, és jelezték, hogy továbbra is büntetőintézkedésekre kell számítaniuk mindazoknak, akik együttműködnek ebben Phenjannal.