Az amerikai állam 127,5 millió dollárt fizet a 2018-as floridai iskolai mészárlás sebesültjeinek, illetve a halálos áldozatok családjának – jelentette be az igazságügyi minisztérium helyi idő szerint szerdán. 

A peren kívüli megállapodással 40 polgári peres eljárás végére tesznek pontot. Az igazságügyi tárca közölte, a kártérítés fizetése nem jelenti azt, hogy elismernék az állami szervek felelősségét az ügyben. 

Fotó: Alain Pitton / NurPhoto / NurPhoto / AFP

A floridai Parkland város egyik középiskolájában 2018 februárjában 

egy korábban kicsapott diák, a 19 éves Nikolas Cruz lövöldözni kezdett, 17 embert megölt és 15-öt súlyosan megsebesített. Cruz tavaly elismerte bűnösségét, az ügyészek már jelezték azon szándékukat, hogy halálbüntetés kiszabását kérik rá. 

A hatóságok fellépését annak idején számos bírálat érte. Az iskola területén a támadáskor voltak ugyan rendőrök, de a félautomata fegyverrel lövöldöző ámokfutót sokak szerint nem sikerült időben megfékezniük. A Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) pedig azért érték bírálatok, mert nem tett lépéseket Cruz szemmel tartására, pedig több héttel a támadás előtt lakossági figyelmeztetéseket kapott arra vonatkozóan, hogy az eltanácsolt diák fegyvereket szerzett be, és támadásra készül egy iskolában. 

Korábban a VG megírta, hogy a Connecticut állambeli Sandy Hook Általános Iskolában szintén történt egy lövöldözés.. Összesen kilenc áldozat családja 73 millió dolláros kártérítést nyert a gyilkosságokhoz használt puska gyártójával szemben. Az iskolai lövöldözés egyik túlélője és az áldozatok családjai 2015-ben perelték be a Remington fegyvergyártó céget, mondván, hogy a vállalatnak soha nem lett volna szabad ilyen veszélyes fegyvert értékesítenie.