Az Egyesült Államoknak nincs rendszerváltási stratégiája Oroszországgal kapcsolatban – mondta Antony Blinken külügyminiszter vasárnap újságíróknak Jeruzsálemben, miután Joe Biden elnök kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök "nem maradhat hatalmon".

A Reuters tájékoztatása szerint, a külügyminiszter hozzátette:

"Úgy gondolom, a Fehér Ház tegnap este kifejtette, hogy Putyin elnököt nem lehet felhatalmazni arra, hogy háborút indítson vagy agressziót indítson Ukrajna vagy bárki más ellen. Ahogyan tudják, és ahogy többször is hallottuk tőlünk, nincs rendszerváltási stratégiánk sem Oroszországban, sem bárhol máshol."

A Twitteren vasárnap közzétett üzenetében Richsrd Haass, az Egyesült Államok Külkapcsolati Tanácsának elnöke keményen bírálta Joe Biden elnököt, mondván: „még nehezítette és veszélyesebbé és veszélyesebbé tette a nehéz helyzetet.” 

A Fehér Ház elnöke már a Biden-beszéd után magyarázkodott, jelezve, hogy az amerikai vezetőt félreértették: „Arra gondolt, hogy Putyin nem gyakorolhat hatalmat a szomszédos országok vagy a régió felett. Nem beszélt Putyin oroszországi pozíciójáról, sem rendszerváltásról.”