A Twitteren vasárnap közzétett üzenetében Haass, az Egyesült Államok Külkapcsolati Tanácsának elnöke azt mondta, hogy Biden „még nehezítette és veszélyesebbé és veszélyesebbé tette a nehéz helyzetet”.

„Nem nyilvánvaló, hogyan kell helyrehozni a károkat, de azt javaslom, hogy legfőbb tanácsadói lépjenek kapcsolatba orosz kollégáikkal, és tisztázzák, hogy az Egyesült Államok kész együttműködni ezzel az orosz kormánnyal” – mondta a diplomata.

„Jelenleg két prioritásnak kell lennie: a háború befejezése olyan feltételek mellett, amelyeket Ukrajna el tud fogadni, és elriasztani Putyint a konfliktus eszkalációjától. Ez a megjegyzés pedig mindkét célnak ellentmond” – mondta Richard Haass.

„Ahogy mondtam, csak azzal a hadsereggel mehetsz háborúba, amivel rendelkezel. Nem kevésbé igaz, hogy egy háborút csak az ellenféllel lehet befejezni. Az a tény, hogy Putyin Oroszországa bűnöző módon járt el, nem változtat ezen az igazságon. A kormányváltás lehet remény, de nem lehet stratégiánk alapja” – tette hozzá.

A diplomata reakciója azután hangzott el, hogy Joe Biden szombaton Varsóban kormányváltásra szólította fel az oroszokat, mondván: „Az isten szerelmére, ez az ember nem maradhat hatalmon.”

A Fehér Ház később azt mondta, hogy az amerikai vezetőt félreértették: „Az elnök arra gondolt, hogy Putyin nem gyakorolhatja a hatalmat a szomszédos országok vagy a régió felett. Nem beszélt Putyin oroszországi hatalmáról, sem rendszerváltásról.”

Kreml: nem Biden dönt Oroszország vezetéséről

Nem Joe Biden dönt Oroszország vezetéséről – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szombat este, az amerikai elnök Varsóban tett kijelentésére reagálva. „Erről nem Biden dönt, Oroszország elnökét az orosz nép választja” – hangsúlyozta Peszkov, akit a Ria Novosztyi orosz hírügynökség idézett. „Az Isten szerelmére, az az ember nem maradhat hatalmon” – mondta az amerikai elnök a varsói Király Vár előterében szombaton mondott beszédében.

Az orosz társadalomhoz szólva úgy fogalmazott: „tudjuk, hogy ti, oroszok, nem vagytok az ellenségeink. Nem hiszem, hogy örültök az ártatlan emberek gyilkolásának”. A Fehér Ház egyik tisztségviselője nem sokkal később azzal pontosította Biden nyilatkozatát, hogy nem jelent elmozdulást Washington politikájában. „Az elnök azt akarta kifejezni, hogy nem szabad, hogy Putyin hatalmat gyakoroljon szomszédai és a régió felett” – mondta az illetékes, egyben leszögezte, hogy az amerikai elnök „nem beszélt Putyin hatalmon maradásáról Oroszországban, vagy rezsimváltásról”.