A Dél-oszét Köztársaság a közeljövőben jogi lépéseket tesz az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozás érdekében, közölte Anatolij Bibilov, a köztársaság elnöke a Rosszija 24 hírtelevízióban szerdán bemutatott bejelentésében. 

Dél-Oszétia T-72B3-as harckocsija a 2021-es Nemzetközi Hadijátékok keretében megrendezett tankbiatlon verseny egyéni versenyszámában a Moszkva melletti Alabino lőtéren 2021.08.26-án.Fotó: Evgeny Odinokov / AFP

Az Oroszországgal való egyesülés a stratégiai célunk. Ez a mi utunk, ez az emberek törekvése. És ezen az úton fogunk haladni. A közeljövőben megtesszük a megfelelő jogi lépéseket. A Dél-oszét Köztársaság történelmi hazájának, Oroszországnak a része lesz

– mondta Bibilov. 

Dél-Oszétiában 2008. augusztus 7-ről 8-ra virradóra háború tört ki: Moszkva katonai erővel lépett fel Tbiliszi ellen, miután Grúzia kísérletet tett rá, hogy fegyverrel hódítsa vissza szakadár entitását. Az utóbbi a konfliktus nyomán Grúzia egy másik szakadár területével, Abháziával együtt, önhatalmúlag kinyilvánította függetlenségét. Ezt Oroszország 2008. augusztus 26-án ismerte el, rajta kívül pedig csak Nicaragua, Venezuela, Vanuatu és Nauru. 

Oroszország és Dél-Oszétia a 2015. március 18-án szövetségi és integrációs egyezményt kötött, majd két évvel később megállapodott a dél-oszét fegyveres erők egy részének az orosz hadseregbe történő betagozódásáról.

A Tass azt írja, Dél-Oszétia központi választási bizottsága március 15-én befejezte az elnökjelöltek regisztrációját. Az április 10-i elnökválasztáson az államfői tisztségért a hivatalban lévő Anatolij Bibilov, a parlament alelnöke, Alekszandr Plijev, a Nykhaz politikai párt vezetője, Ruszlan Gaglojev, Garri Muldarov parlamenti képviselő és Dmitrij Tasojev volt parlamenti képviselő száll harcba. Bibilovot 2017 áprilisában választották elnökké. A parlamenti elnöki tisztséget 2014 júniusától kezdve töltötte be.