Oroszország kevesebb mint két hete támadta meg Ukrajnát, ám azóta már többször is tárgyalóasztalhoz ültek a hadviselő felek képviselői. Hétfőn a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov a Reutersnek elmondta, mik azok a feltételek, melyek teljesítése esetén az Ukrajna elleni katonai akciót Oroszország egy pillanat alatt leállítaná.

Az orosz követelések azt várják Ukrajnától, hogy foglalja az ország alkotmányába a semlegességét, ismerje el a Krím félszigetet orosz területként, valamint Donyeck és Luhanszk régiókat mint független területeket. A háború kezdete óta ez a legrészletesebb és legjobban kifejtett lista Oroszország követeléseiről. Peszkov szerint a feltételekkel Ukrajna is tisztában van.

Megmondtuk nekik, hogy ez az egész egy pillanat alatt véget érhet

– fogalmazott.

Fotó: Sputnik via AFP

A semlegesség kérdése kapcsán elmondta, hogy az azt garantáló 

alkotmányos kiegészítésnek azt kellene kimondania, hogy Ukrajna nem csatlakozik semmilyen szövetséghez. 

Mindez tehát azt jelenti, hogy amennyiben később Ukrajna mégis csatlakozni szeretne valahova, akkor ahhoz előbb alkotmányt kell módosítania. Az nem derült ki a hírügynökség összefoglalójából, hogy ez csupán a katonai szövetségekre vonatkozik, mint a vagy az olyan gazdasági, politikai szervezetekre is, mint az

Peszkov szerint 

ezt követően Moszkvának nem lenne több területi követelése szomszédjával szemben. 

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy be fogják fejezni az ország demilitarizációját. A szóvivő nyilatkozatára a két ország delegációinak hétfői, a háború kezdete óta már harmadik találkozója előtt került sor.