Észak-Korea meghamisíthatta a múlt heti rakétakilövésről készült felvételeket – közölte szerdán a dél-koreai védelmi minisztérium.  Az észak-koreai rezsim múlt pénteken jelentett be, hogy sikeresen tesztelte a Hvaszong-17 rakétát – egy nagy hatótávolságú ICBM–et, amelyet először egy 2020-as katonai parádén mutatott be.

Az amerikai és a dél-koreai hírszerzés azonban megállapította, hogy a március 24-én kilőtt rakéta egy Hvaszong-15-ös volt, amelyet Phenjan 2017-ben már letesztelt

 – számolt be a CBS. Mind a 15-ös és 17-es rakéta potenciálisan alkalmas arra, hogy csapást mérjen az Egyesült Államok szárazföldi részeire.

Az új típusú interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) tesztkilövése az észak-koreai központi hírügynökség (KCNA) által közzétett képen 2022. március 24-én.
Fotó: AFP

Szöul és Tokió külön-külön megerősítette, hogy a március 24-i rakéta magasabbra és messzebbre repült, mint bármelyik korábbi teszt során,

az elemzők azonban rávilágítottak a felvételben található ellentmondásokra, amelyek arra utalhatnak, hogy a kilövés egyes részeit meghamisították.

A hamis bejelentés valószínűleg Phenjan arra tett kísérlete volt, hogy kompenzálja a március 16-i sikertelen kilövést, amikor a Hvaszong-17-es rakéta röviddel a kilövés után felrobbant.

A  sikertelen kilövés egyúttal negatívan befolyásolhatta az észak-koreai rezsimről alkotott közvéleményt – mondta újságíróknak Ha Tae-keung, a dél-koreai Polgári Erő Párt (PPP) tagja. Az észak-koreai állami média akkor nem számolt be a sikertelen kilövésről, miközben a sikeres fegyvertesztekről általában a kilövést követő 24 órán belül tudósítanak.

Fotó: CNA VIA KNS / AFP

A március 24-i kilövés nagy visszhangot keltett az észak-koreai állami médiában, a KCTV állami televíziócsatorna egy James Bond filmeket megszégyenítő promóciós videót is közzétett, amely állítólag az óriásrakéta sikeres tesztkilövését mutatta be.

Az elemzők egyúttal arra figyelmeztettek, hogy Észak-Korea valószínűleg még idén katonai felderítő műholdat indít és taktikai nukleáris robbanófej-kísérleteket hajthat végre.