Észak-Korea feltehetően újabb rakétakísérlettel próbálkozott szerda reggel, de az sikertelenül végződött – derül ki a dél-koreai hadsereg és a japán média közléséből.

Japán védelmi minisztériumi forrásra hivatkozva a tokiói sajtó jelentette először, hogy Phenjan feltehetőleg ismét fellőtt egy rakétát. A dél-koreai védelmi tárca nem sokkal ezt követően közölte, hogy a lövedéket az észak-koreai főváros közeléből, egy légi támaszpontról indították el,

de a kísérlet rögtön az indítás után sikertelenül be is fejeződött.

A dél-koreai hírügynökségnek egy védelmi forrás később azt mondta, hogy a lövedék a levegőben felrobbant.

Fotó: Jung Yeon-je / AFP

Dél-Korea és az Egyesült Államok azzal gyanúsítja Észak-Koreát, hogy egy új rendszerű interkontinentális ballisztikus rakétával kísérletezik. Phenjan ráadásul az idén fokozta tesztjeinek gyakoriságát, ez már a tizedik kísérlet lett volna. Észak-Korea a legutóbbi fellövésekkor azt állította, hogy műholdak fejlesztéséhez szükséges teszteket végzett.

Az Egyesült Államok indiai- és csendes-óceáni parancsnoksága szerdán közleményt adott ki, amelyben elítélte a rakétaindítást, és arra szólította fel Észak-Koreát, hogy tartózkodjon minden olyan lépéstől, amely tovább gyengítheti a biztonsági helyzet stabilitását a térségben. A közleményben egyértelműen ballisztikus rakétaként említették a kilőtt eszközt. Leszögezték azt is, hogy a kísérlet az Egyesült Államokra és szövetségeseire nem jelentett veszélyt.

Kemény kézzel lépne fel Észak-Koreával szemben az új dél-koreai elnök

Dél-Korea új elnöke, Jun Szukjol az ország számára viharos időszakban veszi át a hatalmat, és az általa kijelölt út felrázhatja a régiót.