Nicolas Maduro kormányának és az Egyesült Államoknak nem túl jó a viszonya, de az Ukrajna elleni orosz invázió hatására magasrangú amerikai tisztviselők utaztak a latin-amerikai országba, hogy Oroszország további elszigeteléséről tárgyaljanak – írja a Reuters.

Az évek óta legmagasabb szintű kapcsolatfelvétel során megállapodás egyelőre nem született és azt sem tudni, hogy lesznek-e további tárgyalások. Az Egyesült Államok és Venezuela között 2019-ben szakadtak meg a kapcsolatok, miután a nagyhatalom szankciókkal és diplomáciai erőfeszítésekkel igyekezett elmozdítani a Putyin-szövetséges Madurót, akinek 2018-as választási győzelmét csalásnak tartják és ezért az ellenzéki Juan Guaidot ismerték el győztesnek.

Fotó: Federico Parra / AFP

Azonban Maduro a hadsereg, Oroszország, Kína, Kuba és Irán segítségével megőrizte a hatalmát. Joe Biden a szankciók feloldását szabad választások kiírásához kötötte. Az intézkedések jelentősen korlátozták Venezuela olajkivitelét, habár azok kijátszásában orosz olajcégek és bankok segítettek.

Az Egyesült Államoktól és szövetségeseitől azt várják, hogy tovább fokozza a nyomást Vlagyimir Putyin rendszerén, így az ország energiaszektorára is terjesszék ki a szankciókat. Szakértők szerint a Venezuelát érintő tilalmak lazításával lehetne pótolni a világgazdaságból kieső olajkínálat egy részét.

Február 25-én ugyanakkor Venezuela az Egyesült Államokat okolta a kialakult helyzetért, ám közben aggodalmát is kifejezte a mélyülő válság kapcsán. Maduro március 1-én telefonon egyeztetett Putyinnal.