Hétfőtől immár teljesen megszűnt a vasúti közlekedés Oroszország és az között. A finn nemzeti vasúttársaság pénteki bejelentése, mely szerint felfüggeszti a főváros Helsinki, és Szentpétervár közötti Allegro nemzetközi járatot, hétfőn valósággá vált, ezzel már nem maradt vonatjárat Oroszország és az EU között – számolt be róla a CNN.

A nemzetközi vonat felfüggesztése az Ukrajna megtámadása miatt bevezetett szankcióknak megfelelően történt.

Az Orosz Vasutak rövid közleményben jelezte, hogy tudtak a szankciók miatti finn döntésről. Az Oroszországból Finnország fővárosába tartó vonatok nagyon népszerűek voltak, és az elmúlt hetekben folyamatosan tele voltak utasokkal, ami annak is köszönhető, hogy

az oroszok nagy arányban ezt a járatot használták fel az ország elhagyására.

Mivel a légi közlekedést már korábban megszüntették Oroszország és az EU között, így a Szentpétervár-Helsinki vonatjárat volt az utolsó lehetőségek egyike az ország sürgős elhagyására, és az Unió területére utazásra.

Fotó: ALESSANDRO RAMPAZZO / AFP

Ugyanakkor a finn-orosz határ továbbra is nyitva áll, személygépkocsival még mindig van lehetőség átjutni a szomszédos országba.

Korábban, a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások miatt Oroszország 2020-ban megszüntette az uniós országokba tartó személyvonatjáratait, köztük többek között a Lev Tolsztoj nevű orosz vonatot, ami Moszkvából Szentpéterváron át Helsinkibe közlekedett.

A most bezárt finn Allegro vonat volt az egyik utolsó vasúti összeköttetés volt Oroszország és az EU között.

Bár az orosz vonatok továbbra is Litvánián keresztül közlekednek Moszkva, és az orosz exklávé, Kalinyingrád között, azonban február 28. óta nem engedik meg az orosz utasoknak, hogy Litvániában fel- vagy leszálljanak.

Tytti Tuppurainen, Finnország állami holdingokért felelős minisztere a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy az Allegro vonatjáratot azért tartották fenn ilyen hosszú ideig, hogy az Oroszországban tartózkodó finn állampolgárok hazatérhessenek. Azonban az járat helyzete megváltozott, a finnek többsége hazajuthatott már, és vonaton pedig nagyon nagy arányban oroszok utaztak.