Moldova nem képes már több, a háború elől menekülő ukrán állampolgárt befogadni és ellátni, miután az országban napok óta több mint százezer menekült tartózkodik – közölte csütörtökön a román G4Media.ro hírportál.

Az ukrajnai szülők eddig 650 gyermek számára kérvényezték a felvételt a moldovai iskolákba és óvodákba. A moldovai hatóságok azt remélik, hogy a tanulók egy része számára lehetővé tudják tenni, hogy online bekapcsolódhassanak az Ukrajna nyugati részén működő iskolák tanóráiba.

A chisinaui kormány pénzügyi támogatásban fogja részesíteni az ukrán menekülteket befogadó családokat, amint megérkezik az országba a nemzetközi közösség által ígért segítség.

A tisztségviselő elmondta, hogy az ENSZ menekültügyi szolgálatának legutóbbi felmérése szerint Moldova mintegy 25 ezer menekült befogadására képes.

Mivel az ország négyszer annyi menekült ellátásáról gondoskodik, mint amennyire elvileg képes lenne, a moldovai hatóságok Románia és más európai uniós országok felé irányítják az ukrajnai menekülteket.

Moldovával szemben Magyarország még mindig várja a menekülteket, a csengersimai határátkelőhelyen most is több ezer ukrán menekült érkezik naponta autóval Románián keresztül.