Legalább öt, orosz milliárdosok tulajdonában lévő szuperjacht cirkált szerdán a Maldív-szigetek környékén, írta meg a Reuters hajómegfigyelési adatokra hivatkozva. Az indiai-óceáni szigetország és az Egyesült Államok között nincs kiadatási egyezmény.

Fotó: Only France via AFP

A hajók azt követően érkeztek a Srí Lanka partjaihoz közel eső szigetcsoportra, hogy Oroszországgal szemben szigorú nyugati szankciókat vezettek be megtorlásul a február 24-i ukrajnai invázió miatt.

A Clio szuperjacht, amelynek tulajdonosa Oleg Deripaszka, a Rusal alumíniumipari óriásvállalat alapítója, akit 2018-ban szankciókkal sújtott az Egyesült Államok, szerdán horgonyzott le a fővárosnál (Malé) a MarineTraffic hajózási adatbázis szerint.

A Titan, amelynek tulajdonosa Alexander Abramov, az Evraz acélgyártó társalapítója, február 28-án érkezett.

Az adatok szerint szerdán további három, orosz milliárdosok tulajdonában lévő jacht cirkált a Maldív-szigetek közelében.

Ezek közé tartozik a 88 méteres Nirvana is, amely Oroszország leggazdagabb emberéhez, Vlagyimir Potaninhoz köthető.

A Maldív-szigetek kormányának szóvivője nem válaszolt az újságírói megkeresésekre. Az Egyesült Államok viszont közölte, hogy szigorú intézkedéseket foganatosít a szankciókkal sújtott oroszok tulajdonának lefoglalására.

Washington 2018-ban szankciókat vezetett be Deripaszkával és más befolyásos orosz milliárdosokkal szemben Vlagyimir Putyin elnökhöz fűződő kapcsolataik miatt, miután állítólag Oroszország beavatkozott a 2016-os amerikai választásokba, amit Moszkva tagad.