A Budapesti Rendőr-főkapitányság közlése szerint a lezárások és a megállási tilalom a II., a III., az V., a VI., a VII., a XI. és a XIII. kerületet érinti március 9. és március 17. között. Lezárják már szombaton 6 órától március 16-án 7 óráig a Műegyetem felső rakpartot a Bertalan Lajos utca és a Goldmann György tér között, és hétfőn 12 órától kedden 24 óráig a II. kerületi Árpád fejedelem útja szervizútját a Harcsa utca és a Germanus György park között.

Fotó: Dombóvári Tamás

A többi lezárás az ünnep napján, kedden lesz. Nem lehet majd behajtani a Bródy Sándor utca egy szakaszába, a Múzeum utcába, az Ötpacsirta utcába és a Pollack Mihály térre. Részleges lezárásokra lehet számítani többek között az Árpád fejedelem útján, a Lajos utcában, a Bem felső rakparton, az Andrássy úton, a Váci úton. Lezárják a Bajcsy-Zsilinszky utat, a Károly körutat, a Műegyetem felső rakpartot a Bertalan Lajos utca és a Goldmann György tér között, a Pázmány Péter sétányt, a Dombóvári utat a Budafoki út és a Pázmány Péter sétány között.

Sok helyen csak szakaszosan és időszakosan zárják majd le az utakat a közlekedés elől. Megfordítják az egyirányú forgalmi rendet kedden 13 órától 15 óráig az Apáczai Csere János utcában.

A tömegközlekedést is érintik a lezárások

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közölte, hogy a Kossuth Lajos téri rendezvények miatt a 2-es és 2M villamosok  hétfő hajnaltól szerdán 6.30-ig dél felől csak a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) megállóig közlekednek. Vonulásos rendezvény miatt kedden várhatóan 12.00 és 15.30 közötti időszakban lezárják a Margit hidat és a Szent István körutat, ezért a 4-es és a 6-os villamosok a dél-budai végállomások és az Oktogon között közlekednek. A budai fonódó villamosok délről a Széll Kálmán térig (17-es) és a Batthyány térig (19-es, 41-es), északról a Szent Lukács Gyógyfürdőig járnak.

A lezárások számos busz, troli és villamos menetrendjét befolyásolja majd, elindulás előtt érdemes a bkk.hu/nemzetiunnep oldalon tájékozódni.